Arabia Saudită și Canada vor restabili relațiile diplomatice

În cursul zilei de miercuri, Ministerul de Externe din Arabia Saudită a anunțat că țara și Canada își vor restabili relațiile diplomatice. Presa internațională amintește că aceste relații au avut de suferit după neînțelegerile din 2018 cu privire la situația drepturilor omului în Arabia Saudită.

Canada a făcut un anunț asemănător. Decizia a fost luată după ce, la finalul anului trecut, au avut loc discuții între prinţul moştenitor saudit, Mohammad bin Salman, şi premierul canadian, Justin Trudeau.

În comunicatul de presă al Ministerului saudit de Externe se arată că „s-a decis să se restabilească nivelul relaţiilor diplomatice cu Canada la nivelul precedent”.

Arabia Saudită l-a expulzat pe ambasadorul canadian în 2018

În urmă cu cinci ani, Arabia Saudită l-a expulzat pe ambasadorul canadian de la acea vreme și l-a rechemat pe al său. De asemenea, țara a forțat plecarea a mii de studenți, însă a înghețat și orice nou schimb comercial sau investiție cu Canada.

Nu în ultimul rând, Arabia Saudită a denunțat așa zisele dictate ale Canadei.

Aceasta din urmă a criticat represiunea unor oponenți ai regimului. Țara ceruse și eliberarea activiștilor saudiți pentru drepturile omului.

Vor fi aleși noi ambasadori

Tot miercuri, ministrul de Externe din Canada, Melanie Joly, a precizat că cele două țări vor numi noi ambasadori, în timp ce Jean-Phillipe Linteau va ocupa funcția de emisar în regat.

„Arabia Saudită este pivotală în cadrul regiunii sale. Este un jucător important”, a declarat Roland Paris, fost consilier de politică externă al lui Trudeau și profesor de afaceri internaționale la Universitatea din Ottawa. „Este logic să avem din nou ambasadori pentru a menține deschise canalele de comunicare.”

Arabia Saudită încearcă să se apropie și de alte țări, în special de Iran. Aceasta din urmă este considerată o putere regională rivală. Arabia Saudită a încercat și o apropiere cu Siria.

În ceea ce privește Iranul, acesta a anunțat în cursul zilei de miercuri că a desemnat un ambasador pentru Arabia Saudită. Relațiile dintre Iran și Arabia Saudită au cunoscut o ruptură în ultimii șapte ani, mai arată presa internațională.