'Canada îşi retrage o parte din sancţiunile împotriva Iranului', ceea ce antrenează în special 'ridicarea interdicţiei generale cu privire la servicii financiare, importuri şi exporturi', a declarat ministrul afacerilor externe Stephane Dion. 

Această decizie ar urma să permită întreprinderilor canadiene, precum constructorul de avioane Bombardier, să ocupe poziţii pe această piaţă râvnită cu 80 de milioane de locuitori. 

'Este sigur că pentru o companie ca Bombardier, posibilitatea de a face competiţie la egalitate cu Airbus pe această nouă piaţă este un lucru bun', a declarat Dion presei. 

Restricţiile impuse exporturilor spre Iran de mărfuri, servicii şi tehnologii considerate sensibile vor fi însă menţinute, a subliniat ministrul. 

Ottawa va bloca în special orice export de mărfuri şi de tehnologii nucleare, 'precum şi cele care ar putea ajuta la dezvoltarea programului de rachete balistice al Iranului', a notat diplomaţia canadiană. 

Canada şi Iranul nu mai întreţin relaţii diplomatice din 2012, dar ministrul Dion a indicat că guvernul său 'este dispus să discute cu reprezentanţi iranieni, inclusiv să abordeze posibilitatea restabilirii contactelor diplomatice'. 

Reluarea dialogului bilateral se va face 'etapă cu etapă, în mod prudent, dar determinat', a asigurat Dion. 

'Toate ţările din G20, în afară de SUA, Arabia Saudită şi Canada, au în prezent ambasade la Teheran', a adăugat el. 

Ambasada canadiană la Teheran fusese închisă în 2013 pentru că, potrivit guvernului precedent, Iranul constituia pe atunci 'ameninţarea cea mai importantă pentru pacea şi securitatea mondiale'. 

În 2013, Ottawa impusese un embargo comercial cvasitotal Iranului şi decretase sancţiuni împotriva a 78 de responsabili şi 508 organisme din această ţară. Un acord încheiat cu marile puteri în iulie şi confirmarea luna trecută de către Agenţia Internaţională a Energiei Atomice că Iranul îşi respectase obligaţiile vizând garantarea naturii paşnice a programului său nuclear au dat semnalul încetării sancţiunilor occidentale împotriva republicii islamice.

Sursa: Agerpres