Rosenblatt Associates este o firma canadiana de avocatura, specializata i imigrari si legislatie comerciala. Din anul 1991, de cind se ocupa intensiv de probleme legate de imi-
grari, aceasta firma a facilitat venirea a mii de persoane pe teritoriul canadian. Societatea isi ofera serviciile celor interesati prin intermediul a peste 40 de birouri, deschise i itreaga lume, si a personalului vorbitor a mai multor limbi straine, nu toate de circulatie internationala.
Business Immigration Program are trei scopuri principale. Primul este icurajarea dezvoltarii economice prin atragerea persoanelor dispuse sa investeasca itr-o afacere si care au experienta antreprenoriala. De asemenea, se urmaresc fructificarea oportunitatilor economice existente si marirea impactului economic al afacerilor canadiene i desfasurare pe pietele straine, „importind” persoane familiarizate cu mediul economic extern. Nu i ultimul rind, programul a fost conceput sa sprijine dezvoltarea economica teritoriala.
Persoanele care doresc sa intre i acest program trebuie sa raspunda criteriilor de selectie a celor trei categorii de imigranti avuti i vedere: investitori, antreprenori si liber-profesionisti. Elementul care face distinctia itre aceste grupe este de ordin financiar.
Potentialii investitori trebuie sa dispuna de fonduri de 300.000 USD, din care sa investeasca cel putin jumatate itr-o afacere profitabila. Banii ramin blocati i afacere pe termen de cinci ani, cu o dobinda anuala de 1,5-2%. Potentialii investitori pot imprumuta o parte din banii necesari, pina i 150.000 USD, dar asupra acestei sume se percepe o dobinda care, i decursul celor cinci ani, se poate ridica la 70.000 USD.
Persoanele care doresc sa emigreze i calitate de antreprenori nu trebuie sa dispuna de un fond minim. Totusi, o avere de 100.000–200.000 USD, din care 75.000 USD adusi i Canada, reprezinta un avantaj. in ceea ce priveste aceasta categorie, banii sunt doar un aspect. Mai importante, i cazul potentialilor antreprenori, sunt: experienta i domeniul afacerilor, dimensiunea familiei, ideea de afacere, abilitatea de a reusi. Asta nu iseamna ca, la o adica, o suma mare disponibila nu il recomanda pe emigrant drept un bun candidat la Business Immigration Program.
Persoanele care vor sa emigreze ca antreprenori trebuie sa doreasca si sa poata demara, achizitiona sau investi substantial itr-o afacere sau o societate pe actiuni canadiana. Antreprenorii au cele mai multe sanse de reusita i sectorul serviciilor, ideosebi i domeniul IT. Acest demers economic trebuie sa contribuie semnificativ la economia tarii si sa creeze oportunitati de ocupare a fortei de munca.
Experienta i afaceri este un atu important
Totodata, emigrantul se angajeaza sa participe activ si permanent la conducerea afacerii sau a societatii comerciale. Contributia la economia nationala se traduce prin: angajarea, cu norma itreaga, cel putin a unei persoane dinafara familiei, desfasurarea unei activitati orientate spre profit, obtinerea tuturor licentelor de functionare si ideplinirea obligatiilor legale (impozite etc.).
Un liber-profesionist este emigrantul capabil sa demareze sau sa achizitioneze o afacere i Canada, care sa ii creeze posibilitati de itretinere pentru el si familia sa si, i acelasi timp, sa contribuie semnificativ la economia sau la fondul cultural si artistic al tarii. Nu exista un fond minim necesar pentru emigrarea i calitate de liber-profesionist. Experienta si/sau un succes anterior sunt considerati indici ai abilitatii de a demara o afacere i Canada. Activitatea anterioara i calitate de liber-profesionist nu este o conditie eliminatorie. Totusi, daca itreaga activitate a emigrantului s-a desfasurat de pe pozitii de subordonare, acesta ar putea itimpina dificultati i a demara o afacere proprie.
in cazul liber-profesionistilor, contributia economica se refera la acoperirea unui segment de piata caruia nu i se adreseaza un serviciu existent. Pentru dezvoltarea patrimoniului cultural si artistic, se urmareste atragerea artistilor, sportivilor etc., care sa-si vinda operele sau sa antreneze persoanele doritoare de miscare.
Acordarea vizei pentru Canada nu este conditionata de un plan de afaceri. Doar intentia de a demara o activitate economica este necesara. Emigrantul va avea la dispozitie, dupa ce ajunge i Canada, doi ani pentru a-si materializa intentia.
Viza este conditionata de iceperea demersului economic i aceasta perioada si de angajarea unui cetatean canadian. Documentatia minima necesara iscrierii i program se compune din: declaratia de avere, bilantul contabil si declaratia de venituri. Primul document este recomandabil sa se refere atit la bunurile personale, cit si la cele detinute prin firma condusa anterior emigrarii. Bilantul contabil si declaratia de venituri se refera tot la activitatea economica a emigrantului, desfasurata i tara de provenienta.
Acestor documente li se adauga altele, specifice fiecarui dosar, care se va itocmi pe perioada consultantei individuale dinaintea iscrierii. Dosarele complete se depun la sediul Ambasadei Canadei. Durata procesului de selectie este de trei luni pina la doi ani. Intervalul depinde, i mare masura, de activitatea economica a emigrantului, de succesul afacerii desfasurate i tara de provenienta si de renumele si credibilitatea persoanei i cauza.     

Antreprenorii au mai multe sanse de a primi viza
De ce si-ar investi un romin banii i Canada? Pentru ca acolo munca nu ramine nerecompensata. Pentru ca sistemul canadian de impozitare nu avantajeaza doar statul, ci il lasa si pe agentul economic sa-si dezvolte afacerea. Nici birocratia nu seamana cu cea romineasca. Fara sa fie neaparat mai simpla, este mai bine organizata.
George Butunoiu, reprezentantul i Rominia al Rosenblatt Associates, ofera o explicatie: „Oamenii merg i Canada ca sa traiasca mai bine. Nu merg, neaparat, sa faca o afacere cu impozite mai mici sau cu o legislatie diferita. Sa nu uitam ca, i ultimii sapte ani, Canada a fost cotata, an de an, drept tara cu cel mai ridicat nivel de trai din lume”.
Ca rezultat al experientei acumulate i domeniul imigrarii, Rosenblatt Associates recomanda clientilor sai sa se iscrie i categoria antreprenorilor. Avantajele acestui grup de emigranti sunt numeroase. in primul rind, e vorba de cheltuieli initiale (mai) scazute. Apoi, o afacere de o amploare mai mica este mai usor de demarat si are mai multe sanse de dezvoltare.
Controlul asupra sumei investite este mai mare. Este mai usor pentru un antreprenor sa obtina un permis de itoarcere pe teritoriul Canadei si astfel sa stea mai mult timp i afara, daca are o afacere iregistrata i tara.
in plus, cetatenia o poate obtine mai usor, chiar daca nu-si petrece cei trei ani i Canada. Adesea, se acorda cetatenie oamenilor de afaceri care au stat putin pe teritoriul tarii, fortati de treburile economice sa se deplaseze i strainatate.