PIB-ul Canadei s-a contractat cu 0,5% în trimestrul al doilea, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit institutului canadian pentru statistică, care a revizuit şi datele aferente primului trimestru la o contracţie peste estimarea iniţială.

Din punct de vedere tehnic, o economie este în recesiune atunci când înregistrează scădere timp de două trimestre consecutive. Unii analişti spun însă că această definiţie este simplistă şi notează faptul că şomajul este relativ scăzut, de 6,8%, în timp ce piaţa imobilială, exceptând regiunea Alberta, şi vânzările de retail sunt suficient de puternice.

Confirmarea recesiunii modeste va avea o influenţă puternică în campania electorală pentru alegerile din 19 octombrie şi va fi o problemă pentru premierul conservator Stephen Harper, care vrea să obţină al patrulea mandat consecutiv.

Ultima oară când economia canadiană s-a aflat în recesiune a fost în 2008-2009, din cauza crizei globale a creditelor, provocată de prăbuşirea pieţei imobiliale americane.

De această dată, economia Canadei este afectată de prăbuşirea preţurilor petrolului, cele mai afectate fiind regiunile dependente de exporturile de petrol, cum sunt Alberta şi Saskatchewan.

Banca Canadei a redus dobânzile de două ori în acest an, în încercarea de susţinere a economiei, dar majoritatea analiştilor anticipează că instituţia va menţine dobânda cheie la nivelul de 0,5%, la reuniunea de săptămâna viitoare.

Preţul petrolului WTI de referinţă pe piaţa americană, cu livrare în octombrie, este în declin miercuri cu 2,16%, la 44,4 dolari pe baril.