Guvernul de la Varşovia vrea să strângă 750 de milioane de euro în urma vânzării de obligaţiuni suverane verzi cu maturitatea la cinci ani, la un randament de 48 puncte de bază peste nivelul de referinţă, a declarat pentru Bloomberg o sursă din apropierea acestui dosar.

Băncile HSBC Holdings Plc, JPMorgan Chase & Co. şi PKO Bank Polski SA intermediază vânzarea după ce săptămâna trecută au organizat mai multe întâlniri cu investitorii la Londra, Paris, Amsterdam, Frankfurt şi Munchen. 

Faptul că Polonia este un pionier în domeniul obligaţiunilor suverane verzi pare ciudat având în vedere că este vorba de o ţară care se bazează pe cărbune pentru 90% din producţia de electricitate. În plus, recent premierul polonez Beata Szydlo i-a şocat pe parlamentarii europeni când a făcut lobby pentru mai multe ajutoare în favoarea industriei carbonifere, în timp ce Guvernul de la Varşovia a înăsprit regulile pentru instalarea de noi turbine eoliene. 

"Este o frumoasă lovitură de marketing pentru Guvernul polonez având în vedere disputele dintre Guvernul polonez şi UE", a declarat Peter Schottmueller, director pentru pieţele emergente la firma germană Deka Investment GmbH. 

Potrivit calculelor Bloomberg, deşi instituţiile publice sunt responsabile pentru un sfert din obligaţiunile verzi emise în acest an, Polonia este primul Guvern care va realiza o astfel de emisiune. Analiştii de la Bloomberg New Energy Finance estimează că în 2016 vânzările de obligaţiuni verzi ar putea ajunge la 87,2 miliarde de dolari, de la 47,8 miliarde de dolari anul trecut. În luna septembrie, ministrul francez al Mediului, Segolene Royal declara că Franţa intenţionează să vândă obligaţiuni verzi în valoare de mai multe miliarde de euro în acest an, dar deocamdată nu a angajat bănci care să intermedieze o astfel de emisiune. 

Cererea mondială de cărbune va stagna în următorii cinci ani, pe măsură ce scăderile din Europa şi America de Nord vor fi contracarate de creşterea consumului în India şi Asia de Sud-Est, a apreciat luni Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Bloomberg.

Potrivit estimărilor IEA, în 2021 ponderea cărbunelui în mixul total de producţiei a energiei electrice va scădea la 36% de la peste 41% în 2013. Cu toate acestea, principala necunoscută în acest scenariu este China, cel mai mare producător şi consumator mondial de cărbune, IEA avertizând că incertitudinile cu privire la politicile autorităţilor chineze pot influenţa piaţa în ambele direcţii. 

La nivel global, consumul mondial de cărbune va fi de 5,636 miliarde tone în 2021, comparativ cu 5,400 miliarde tone anul trecut, când cererea de cărbune a scăzut pentru prima dată în acest secol. IEA subliniază că, pe măsură ce tehnologiile mai curate şi politicile de mediu vor reduce cererea de cărbune în Europa şi Asia, utilizarea cărbunelui se va muta în est, în special în ţări precum India, Vietnam şi Indonezia. 

AGERPRES