‘Nu vom renunţa la independenţa Ungariei’, se arată în reclamele publicate pe ultimele pagini ale cotidienelor Napi Gazdasag şi Magyar Nemzet. În reclame se mai arată că guvernul de la Budapesta aşteaptă de la FMI ‘respect şi încredere’. Reclamele tipărite sub titlul ‘informaţii guvernamentale’ conţin de asemenea un ‘Nu’ ferm prin care se sugerează poziţia executivului de la Budapesta faţă de solicitările FMI privind reducerea subvenţiilor pentru familii şi introducerea unei taxe pe proprietăţi.

Tot în cursul zilei de marţi, premierul ungar Viktor Orban a declarat că Ungaria este capabilă să se finanţeze singură. ‘Desigur că, dacă am avea un acord cu FMI finanţarea ar fi mai uşoară, dar este posibilă şi fără’, a declarat Orban.

Ungaria a cerut încă din luna noiembrie a anului trecut un împrumut de tip preventiv între 15 şi 20 de miliarde de euro de la FMI şi UE, necesar pentru stabilizarea economiei ungare. Negocierile au fost blocate însă până în luna iulie a acestui an din cauza îngrijorărilor exprimate de Comisia Europeană şi FMI faţă de independenţa băncii centrale.

La finele lunii trecute, şeful echipei ungare de negociere, Mihaly Varga, a declarat că negocierile dintre Ungaria şi creditorii internaţionali ar putea să fie reluate la mijlocul lunii octombrie, după reuniunile anuale ale Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale.
SURSA: Agerpres