Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 135 voturi „pentru”, 97 voturi „împotrivă” şi o abţinere, proiectul de lege privind responsabilitatea fiscal-bugetară, deputaţii PDL şi UDMR susţinând că acest proiect este o cerinţă a FMI, iar reprezentanţii PSD şi PNL considerându-l un „masacru legislativ”.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a prezentat acest proiect, susţinând adoptarea lui în regim de urgenţă.

Deputaţii Petru Lakatoş (UDMR) şi Petru Călian (PDL) au arătat că proiectul este o cerinţă a FMI şi că este cel mai important proiect din acest an şi trebuie publicat în Monitorul Oficial până pe 31 martie.

Deputatul PSD Viorel Ştefan a apreciat că proiectul conţine un „potop de texte ambigue” şi a precizat că social-democraţii nu doresc să fie părtaşi la acest „masacru legislativ”.

„Însăilare de intenţii impuse de FMI”

La rândul său, deputatul PNL Eugen Nicolăescu a arătat că, aşa cum este prezentat proiectul, acesta este „inutil, arogant” şi este compus dintr-o „însăilare de intenţii impuse de FMI”.

Poiectul a fost adoptat, anterior, de Senat, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.

Comisia juridică a Camerei a avizat favorabil, în unanimitate, Legea responsabilităţii fiscale, care reglementează procedurile de elaborare a bugetelor multianuale şi înfiinţarea unui Consiliu fiscal, care să facă o analiză independentă şi de specialitate a prognozelor macroeconomice şi bugetare.

Senatul a adoptat, pe 3 martie, cu amendamente, proiectul legii responsabilităţii fiscal-bugetare, care stabileşte limite privind rectificările bugetare efectuate în cursul anului, regulile fiscale privind cheltuielile totale, cheltuielile de personal şi deficitul bugetar.

Proiectul de lege, care are ca obiect de reglementare procedurile de elaborare a bugetelor multianuale, prevede înfiinţarea unui Consiliu fiscal, ca autoritate independentă, compusă din cinci membri pentru a asigura o analiză independentă şi de specialitate a prognozelor macroeconomice şi bugetare.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Pentru a vedea textul complet al legii, aprobat iniţial de Senat, click aici