"Stocarea de energie pentru România trebuie să devină prioritate. Este inadmisibil să ai o supracapacitate de producţie de energie electrică şi să faci export de energie electrică. Este similar cu a exporta orice altă materie primă, de pildă lemn. Energia electrică trebuie consumată aproape de locul de consum – şi ar fi mult mai bine pentru România să îşi mărească gradul de consumatori mari în rândul celor de tip industrial decât să exporte energie", a explicat vicepreşedintele ANRE.

Potrivit acestuia, stocarea şi staţiile de alimentare cu energie electrică pot fi pachet pe care operatorii de distribuţie să îl supună analizei ANRE.

Producţia de energie electrică s-a cifrat la 43,33 miliarde KWh în primele opt luni ale acestui an, în creştere cu 4,4% faţă de perioada similară a anului trecut, iar consumul final de energie electrică a urcat cu 6,2%, la 34,98 miliarde KWh, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Exportul de energie electrică a fost de 6,72 miliarde KWh, în creştere cu peste 45% (2,09 miliarde KWh) faţă de primele opt luni ale anului trecut.

SURSA: Agerpres