"Principalul consumator de energie al ţării a devenit, de doi ani, sectorul rezidenţial. Aceasta arată cel mai bine modul cum a fost restructurată economia ţării. Industria şi construcţiile au fost devansate", a arătat oficialul ANRE, prezent la o conferinţă pe teme energetice. 

Potrivit lui Calotă, aceasta arată evoluţia standardelor de viaţă şi al nivelului de trai al românilor, dar şi eficientizarea consumului de energie în industrie şi construcţii. 

"ANRE consideră că investiţiile viitoare se vor regăsi în reţelele inteligente. Dar reţelele nu trebuie doar să fie înlocuite, ci să vizeze flexibilitate, să permită interconectări cu ţările vecine şi să aibă capacitatea de a prelua energie din surse regenerabile", a arătat el. 

Calotă a adăugat şi faptul că, în acest an, în România vor începe primele proiecte-pilot de implementare a reţelelor inteligente. 

Ultimele date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată un consum final naţional de energie electrică în creştere cu 5,8% pentru primele două luni ale acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând la 9,3 TWh, după cum a anunţat luni INS. Iluminatul public a înregistrat o scădere cu 6,6%, iar consumul populaţiei a crescut cu 1%. 

Totodată, la nivelul anului trecut, consumul final de energie electrică a fost de circa 52,5 TWh, cu 6% mai mare faţă de anul 2014, iluminatul public înregistrând o creştere de 30,6%, iar consumul populaţiei, de 3,7%, potrivit INS. AGERPRES