„Am luat această decizie – să retragem ordonanţa, să o abrogăm, pentru că nu avem nimic de ascuns, nu are o dedicaţie pentru cineva, niciunul dintre noi nu beneficiază de această ordonanţă şi ca oamenii să înţeleagă în final că nu acesta a fost scopul nostru – de a ne apăra cumva de justiţie. (…) Sunt o serie de semnale care pe mine mă îngrijorează”, a declarat Tăriceanu cu câteva minute înaintea declarației oficiale a primului-ministru.

„Suntem cu toţii martorii unei situaţii extrem de tensionate, cu zeci de mii de oameni care sunt în stradă, manifestează. Dar, în acelaşi timp, dincolo de respectul pe care îl port dreptului la libera exprimare, asist, ca şi alţii, la o uriaşă campanie de dezinformare. Această campanie de dezinformare, bine dusă, la care au contribuit foarte mulţi, i-a făcut pe cei care sunt în stradă de bună credinţă să considere că această ordonanţă mult-discutată, şi pentru care s-a cerut abrogarea ei, are de fapt nişte scopuri bine definite – şi anume de a-i apăra în faţa legii pe cei care sunt corupţi. (…) Oamenii au căpătat convingerea că Guvernul, dacă a dat această ordonanţă, e ceva în neregulă. Nu ştiu ce înseamnă miezul nopţii pentru unii sau alţii", a mai menționat Tăriceanu.

„Nu e vorba de a ceda în fata unui adversar, este vorba de a avea înţelepciunea să ne gândim la interesul ţării, la interesul major al României şi tocmai pentru că această ordonanţă nu are niciun fel de ascunzişuri, nu are niciun fel de dedicaţie specială, am stat şi ne-am gândit dacă asta este problema, că aşa se percepe, de ce să nu arătăm că putem să o retragem, pentru că nu avem noi niciun fel de interes personal”, a conchis liderul ALDE.

„România se află într-un blocaj grav din cauza abuzului de putere al anumitor instituții și autorități” și de aceea, spune el, „va fi nevoie de o abordare lucidă și nepartizană pentru a găsi o rezolvare la această problemă”, a menționat în cursul zile de astăzi liderul ALDE.

În încheierea declarației, Călin Popescu Tăriceanu a arătat că va propune de îndată „tuturor celor interesați, partide, reprezentanți ai societății civile, mediul economic” să se așeze, alături de ALDE, la aceeași masă.