Într-o declarație făcută joi, înainte de ședința de Guvern, acesta a explicat că respectarea măsurilor preventive este esențială, iar încălcarea lor poate atrage schimbarea regimului juridic al persoanei cercetate, în cazul de față fiind vorba despre Călin Georgescu.

Călin Georgescu și citatele legionare

Ministrul a subliniat că nu va comenta conținutul declarațiilor făcute de Georgescu în spațiul public, dar a lăsat să se înțeleagă că autoritățile judiciare vor analiza situația cu atenție.

El a subliniat că numai procurorul de caz sau judecătorul care supraveghează ancheta poate decide dacă este necesară înăsprirea măsurilor preventive, în funcție de gravitatea faptelor constatate.

Declarațiile lui Georgescu, analizate de Parchetul General

Radu Marinescu a mai arătat că nu a urmărit apariția televizată în care Călin Georgescu a citat din Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul Mișcării Legionare, dar a punctat că, dacă respectivele afirmații intră în sfera propagandei extremiste, autoritățile judiciare vor reacționa.

Radu Marinescu, ministrul Justitiei
Radu Marinescu / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Potrivit ministrului, doar procurorul are competența de a aprecia natura infracțională a unei declarații, iar instanța poate interveni în cazul unei contestații privind măsurile preventive.

„Nu pot să comentez declaraţii care se fac la un post de televiziune. Cu siguranţă organele judiciare vor lua toate măsurile necesare. Dacă cineva încalcă controlul judiciar, evident că sunt consecinţe.

Măsura preventivă poate să fie schimbată, dar această chestiune urmează să fie stabilită de către un procuror, cu respectarea tuturor garanţiilor privitoare la anchetă”, a afirmat Marinescu, înainte de şedinţa de Guvern.

Surse judiciare citate de presă susțin că Parchetul General ia în considerare extinderea cercetărilor în cazul lui Georgescu, după ce acesta a lansat noi mesaje în spiritul ideologiei legionare, chiar în direct, la un post de televiziune.

Marinescu a evitat să facă vreo evaluare juridică în calitate de ministru, arătând că un asemenea gest ar reprezenta o intruziune în activitatea magistraților. El a transmis că are încredere în procurori și judecători și că aceștia vor trata situația cu obiectivitate și profesionalism.

„Ca ministru al Justiţiei ar însemna să realizez o intruziune în actul de justiţie dacă acum, în faţa dumneavoastră, dorind să vă răspund la întrebare, aş face vreo calificare juridică a cuvintelor rostite de o anumită persoană.

Eu am încredere în justiţie. Sunt convins că procurorul de caz va aprecia corespunzător această situaţie”, a adăugat Radu Marinescu.

Care este pedeapsa maximă în astfel de cazuri?

România a interzis „promovarea persoanelor vinovate de genocid și crime de război, precum și promovarea de idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe” prin Ordonanța de Urgență 31/2002.

Cei care promovează, totuși, astfel de persoane vinovate de genocid sau doctrine legionare riscă închisoare de la trei luni la trei ani și interzicerea unor drepturi.