Se cere modificarea Legii nr. 407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic
Deputatul PNL de Vrancea Dragoș Ciobotaru a iniţiat un proiect de lege care prevede anunţarea partidelor de vânătoare cu 48 de ore înainte la unităţile administrativ-teritoriale pe raza cărora acestea urmează să se desfăşoare. Astfel, locuitorii vor fi informaţi din timp şi vor putea evita zonele în care se desfăşoară acţiuni de vânătoare.
De altfel, vânătorii nu vor mai avea voie să poarte arme pe fondurile de vânătoare în afara partidelor de vânătoare autorizate. Această măsură are rolul de a preveni utilizarea abuzivă a armelor şi de a elimina practica periculoasă a autorizării retroactive.
Practic, proiectul de lege vizează modificarea Legii nr. 407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic. Proiectul de lege propune măsuri concrete pentru creşterea transparenţei şi a siguranţei în activitatea de vânătoare.
Iniţiativa legislativă urmăreşte să reducă conflictele dintre cetăţeni şi vânători, mai ales în situaţiile în care fondurile de vânătoare includ terenuri private.
Potrivit liberalului Dragoș Ciobotaru, fondurile de vânătoare cuprind și terenuri aflate în proprietatea privată a cetățenilor, aceasta fiind cauza multor conflicte și tensiuni între administratorii fondurilor de vânătoare și cetățenii prezenți pe terenurile lor sau simpli cetățeni aflați pe aceste terenuri din diverse motive.
„Vânătoarea este o activitate necesară, are rolul de a proteja și gestiona fondul cinegetic așa cum spune și legea 407/2006, însă consider că sunt necesare unele modificări și completări pentru a evita pe viitor conflicte, tensiuni sau chiar tragedii cum a fost și cazul tânărului de la Răcoasa, ucis pe un fond de vânătoare la vârsta de 50 de ani”, spune el.
Proiectul de lege a fost deja depus în Parlament
Proiectul de lege a fost deja depus în Parlament.
„De acum urmează partea cea mai grea, sper să reușesc pe tot circuitul din Parlament, în comisii și apoi la plen, să conving majoritatea colegilor parlamentari să voteze această lege bună, atât pentru vânători, dar mai ales pentru cetățeni!
Mulțumesc colegilor parlamentari care au susținut prin semnătură acest proiect de lege și mulțumesc și colegului Mircea Fechet – Ministrul Mediului, pentru înțelegerea fenomenului și pentru susținere”, a scris liberalul, miercuri, pe contul său de Facebook.
De unde a pornit totul?
În decembrie 2024, un bărbat a murit în pădurea din apropierea comunei Răcoasa, judeţul Vrancea. Victima se afla pe un fond de vânătoare când a fost împuşcat mortal de un om care l-ar fi confundat cu un animal sălbatic.
Incidentul a generat un val de reacţii în rândul comunităţii locale, tensiunile legate de activitatea cinegetică fiind deja ridicate de multă vreme. Locuitorii comunei Răcoasa au spus că, în trecut, cei care traversau pădurea ar fi fost ameninţați sau intimidați de cei implicaţi în organizarea partidelor de vânătoare.