Seceta atinge niveluri critice în California, în contextul în care temperaturile sunt cu 4,5 grade Fahrenheit peste cele normale. 20% dintre resursele de apă ale statului american de pe coasta Pacificului sunt direcţionate către consumul urban şi de mediu, în timp ce 80% din apă este folosită în agricultura de 48,8 miliarde dolari, aminteşte Bloomberg Business.

Cum 90% din producţia de lămâi, căpşune, nectarine, prune, struguri, măsline şi nuci a SUA este asigurată de agricultura californiană, analiştii estimează pentru anul în curs majorări de preţuri de aproximativ 3% la legume şi fructe pe piaţa americană. Este preţul plătit pentru seceta cauzată de cele mai mari temperaturi înregistrate din 1895 până în prezent. De fapt, măsurătorile indică un nivel mediu cu 3 grade Fahrenheit chiar şi peste valorile care au adus seceta extinsă de la finele anilor ’30. Mai mult decât atât, analize făcute pe inelele din tulpinile arborilor ne spun că aceasta ar putea fi cea mai mare secetă din ultima mie de ani pentru California.

Nu este apă – nici la munte, nici în lacurile de acumulare

Agricultura din statul american depinde în proporţie covârşitoare de apa adusă de topirile de zăpezi din Munţii Sierra Nevada, însă cantitatea de pe versanţi este la cele mai scăzute niveluri consemnate istoric. De exemplu, pentru această perioadă a anului, zăpada din Sierra Nevada este cu 95% sub nivelurile normale.

Seceta care a atins niveluri excepţionale pe 44% din teritoriul Californiei se reflectă şi în cantităţile de apă din lacurile de acumulare. Shasta Lake, cel mai mare dintre acestea, a ajuns la un nivel reprezentând 50% din cel înregistrat  în anul 2011.