TVA
Limitarea dreptului de deducere a taxei în cazul achiziţiei de autovehicule destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate de cel mult 3.500 kg şi cu cel mult 9 scaune de pasageri (inclusiv scaunul şoferului), precum şi a combustibilului destinat utilizării acestor autovehicule se extinde până la data de 31 decembrie 2011.

Termenul de depunere a cererilor de rambursare a TVA achitată în anul 2009 de companiile româneşti în State Membre  unde acestea nu sunt stabilite şi nici înregistrate este extins până la data de 31 martie 2011.

Persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA care în cursul unui an calendaristic are o cifră de afaceri ce nu depăşeşte pragul de 35.000 de euro, poate solicita până la data de 20 ianuarie a anului următor scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA.

Măsurile de simplificare se vor aplica şi pentru transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră. În consecinţă, pentru tranzacţiile cu astfel de certificate între persoane înregistrate în scopuri de TVA în România, beneficiarii vor avea obligaţia plăţii TVA prin aplicarea mecanismului taxării inverse.

Accize
Pentru ţigarete, acciza datorată este egală cu suma dintre acciza specifică şi acciza ad valorem. Acciza specifică exprimată în echivalent euro/1.000 de ţigarete se determină anual, pe baza preţului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem şi a accizei totale.

Pentru anul 2011, cuantumul accizei pentru cafea se păstrează la nivelul celei din 2010.   

Impozit cu reținere la sursă

Veniturile din dobânzi şi redevenţe obtinute din Romania de societati rezidente EU sau AELS sunt scutite de impozitul cu reţinere la sursă daca beneficiarul detine cel putin 25% din capitalul social al companiei romanesti, pentru o perioada neintrerupta de 2 ani.

Contribuții sociale

Intra in vigoarea noua lege a pensiilor publice care prevede limitarea bazei de calcul pentru contributiile de pensii.

Scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru angajatorii care încadrează în muncă şomeri in 2010 nu se va mai aplica.

Nu se vor mai acorda facilităţi legate de contribuţiile de asigurări sociale datorate, în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activităţii angajatorului (i.e. somaj tehnic).

Impozit pe profit

Declararea şi plata impozitului minim datorat pentru perioada 1 ianuarie – 30 septembrie
Nu se va mai aplica scutirea de impozit a profitului reinvestit

Fond pentru mediu

Producătorii de echipamente electrice şi electronice (EEE) vor fi obligati sa depuna o garanţie la Fondul pentru mediu aferentă EEE-urilor introduse pe piaţă.

Se va percepe o noua taxă de 2 lei/l pentru uleiurile industriale şi lubrifianţii introduşi pe piaţă, aplicata diferenţei dintre obligaţiile anuale de gestionare şi cantităţile de uleiuri uzate gestionate.

Salariul minim brut pe ţară va creşte de la 600 RON la 670 RON.

Se vor schimba criteriile de selectie a contribuabililor mari si mijlocii.