Calendar Ortodox 30 iulie 2021. Astăzi este Sfântul Valentin! Ce este total interzis să faci

Sfântul Valentin s-a născut în anul 175, la Interamna.. În zilele noastre, locația respectivă se numește Terni și se află în regiunea Umbria din Italia. Totodată, acesta a fost hirotonit preot de către Sfântul Felician de Foligno, urmând să fie numit Episcop de Interamna de către Papa Victor I, în anul 197. Amintim că o rugăciune bună de rostit în această zi poate fi citită la finalul articolului.

Potrivit tradiției creștine, acesta a fost un mare făcător de minuni și vindecător. Astfel, se spune că acesta l-a vindecat pe fratele tribunului roman, Frontanus, care suferea de o boală grea. Mai apoi, când s-a îmbolnăvit Cherimon, fiul vestitului filosof Craton, acesta la chemat pe Episcopul Valentin la Roma. După ce sfântul a petrecut o noapte în rugăciune adâncă, Cherimon s-a însănătoșit și s-a arătat în fața tatălui său. Acesta a fost momentul când toată familia lui Craton s-a botezat.

Calendar Ortodox 30 iulie 2021. Astăzi este Sfântul Valentin! Ce este total interzis să faci

Totuși, Sfântul Valentin a fost arestat, chinuit și decapitat la Roma, la vârsta de aproape o sută de ani. Ordinul a fost dat de către prefectul Placid Furius, în vremea persecuțiilor împăratului Marc Aureliu.

Amintim că moaștele Sfântului Valentin se află în biserica Delea Nouă, din București.

Din anul 2005 (când au fost aduse moaștele sfântului) și până în prezent, Sfântul Sfințit Mucenic Valentin binecuvântează atât pe credincioșii parohiei, cât și pe fiecare creștin care, cu umilință și cu smerenie, poposește în sfântul lăcaș și se închină cinstitelor moaște.

Mai mult, Mucenicul Valentin își confirmă calitatea sa de sfânt al iubirii creștine și al familiei prin binecuvântarea pe care o oferă cu blândețe fiecărui copil și tânăr nou-botezat, precum și fiecărei perechi de tineri proaspăt căsătoriți.

Pentru că este un sfânt al iubirii față de Dumnezeu și față de aproapele, de Sfântul Valentin este total interzis să te cerți, să bârfești, să vorbești de rău, să faci nedreptate și să îl superi cel de lângă tine și pe cei dragi ai tăi. 

De asemenea, acesta este troparul Sfântului Valentin, rugăciune bună de rostit astăzi: „ Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţă răbdând până la sânge, Sfinţite Mucenice Valentin, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.”

Calendar Ortodox 30 iulie 2021. Astăzi este Sfântul Valentin! Ce este total interzis să faci

Totodată, Calendarul Ortodox ne arată că astăzi sunt cinstiți și următorii:

  • Sfinții Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos și Andronic;
  • Sfânta Muceniță Iulita din Cezareea.