Calendar Ortodox 12 iulie 2021. Cel mai mare sfânt cuvios al zilelor noastre

Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul s-a născut în ziua de 25 iulie 1924, la Farasa, o locație aflată la câteva sute de kilometrii de Cezareea. Sfântul, pe numele de mirean Arsenie Eznepidis, și-a început căutările pentru intrarea în monahism în anul 1950.

Părinții săi erau evlavioși. Pe tatăl său îl chema Prodromos și era conducătorul locuitorilor Farasei iar pe  mama sa o chema Evloghia. După ce și-a început căutările, cuviosul părinte a ajuns la Sfântul Munte Athos, însă s-a întors în lume la rugămintea tatălui său.

Calendar Ortodox 12 iulie 2021. Cel mai mare sfânt cuvios al zilelor noastre

Totuși, acesta a luat hotărârea de a rămâne definitiv la muntele Athos în a doua sa călătorie. Mai apoi, în anul 1953, acesta a ajuns la Sfânta Mănăstire Esfigmenu. După un an, sfântul s-a făcut rasofor și a primit numele de Averchie. După ce au mai trecut trei ani, cuviosul a plecat la mănăstirea Filotheu, unde a primit schima mică și numele de Paisie.

În anul 1958, Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul s-a mutat la Sfânta Mănăstire a Nașterii Maicii Domnului din Stomio – Konita. A rămas în această locație până în anul 1962, când a plecat în peninsula Sinai și a locuint în Chilia Sfinților Galaction și Epistimi.

Calendar Ortodox 12 iulie 2021. Cel mai mare sfânt cuvios al zilelor noastre

După aceea, a revenit la Sfântul Munte Athos în anul 1964 și s-a stabilit la Schitul Ivironului, la Chilia Sfinților Arhangheli. Acesta a fost momentul când s-a legat și mai mult din punct de vedere duhovnicesc de sfântul stareț Tihon, care locuia la chilia Cinstita Cruce a Mănăstirii Stavronikita. Mai apoi, în ziua de 11 ianuarie 1966, a primit schima mare.

Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul a trecut la cele veșnice în ziua de 12 iulie 1994 și a fost înmormântat la Sfânta Mănăstire a Sfântului Ioan Teologul de la Suroti, Tesalonic, conform dorinței sale.

Calendar Ortodox 12 iulie 2021. Cel mai mare sfânt cuvios al zilelor noastre

De asemenea, Calendarul Ortodox ne arată că astăzi cintim și următorii sfinți:

  • Sfânta Veronica;
  • Sfântul Cuvios Mihail Maleinul;
  • Sfântul Mucenic Serapion cel Nou;
  • Sfinții Mucenici Andrei Stratilatul, Faust și Mina;
  • Sfântul Mucenic Mamant;
  • Icoana Maicii Domnului cu trei mâini, Panaghia Tricherousa.
  • Sfinții Proclu și Ilarie.