Calendar Ortodox 11 iulie 2021. Astăzi o prăznuim o mare sfântă! Ce rugăciune este bine să rostim?

Sfânta Eufimia a trăit în vremea împăratului Dioclețian. Această mare muceniță a fost omorâtă după ce și-a mărturisit apartenența la dreapta credință.

De asemenea, în ziua de 11 iulie credincioșii amintesc și minunea ce a avut loc la sfintele sale moaște. Potrivit tradiției creștine, Sfinții Părinți au scris o carte în care atestau faptul că în Hristos sunt două firi, unite într-un mod neamestecat, neschimbat, neîmpărțit și nedespărțit.

Calendar Ortodox 11 iulie 2021. Astăzi o prăznuim o mare sfântă! Ce rugăciune este bine să rostim?

Totodată, ereticii au scris la rândul lor o carte, în care și-au pus învățătura. Sfinții Părinți și ereticii au pus cele două cărți la moaștele Sfintei Eufimia, pe pieptul muceniței. Tradiția creștine spune că racla a fost deschisă din nou la câteva zile după ce cărțile au fost lăsate în locul respectiv.

Așadar, cei prezenți au văzut că cele scrise de eretici se afla la picioarele sfintei, în timp ce cartea Sfinților Părinților se afla în mâinile ei.

Calendar Ortodox 11 iulie 2021. Astăzi o prăznuim o mare sfântă! Ce rugăciune este bine să rostim?

Acesta este troparul Sfintei Eufimia, rugăciune bună de rostit în această zi: „Ai veselit pe cei credincioşi şi ai ruşinat pe cei rău mărturisitori, Sfântă Mare Muceniţă Eufimia, preafumoasă fecioară a lui Hristos. Căci ai întărit dogmele Sinodului al patrulea, pe care părinţii bine le-au rânduit. Muceniţă mărită, roagă-L pe Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare milă.”

Amintim că mâine sunt prăzniți Sfinții Mucenici Proclu si Ilarie, care au luat mucenicia în timpul împăratului Traian. Calendarul Ortodox ne arată că astăzi sunt prăznuiții și următorii sfinți:

  • Sfântul Cuvios Mucenic Nicodim;
  • Sfântul Cuvios Nicodim;
  • Sfânta Olga, împărăteasa Rusiei;
  • Sfântul Mucenic Martiroclis;
  • Sfântul Mucenic Marchian;
  • Sfântul Cuvios Leon din Mandra;
  • Sfântul Mucenic Chindeu, prezbiterul.