Guvernul Orban I va cădea în Parlament, dar a doua propunere de guvern va trece, indiferent cine îl conduce, chiar și celebrul Dincă de la Caracal, a comentat analistul politic Sebastian Lăzăroiu. Potrivit acestuia, PSD poate da jos acest guvern după o lună și s-ar relua întreaga procedură, timp în care PNL riscă să se erodeze ca imagine și să se prăbușească la alegerile parlamentare din 2020.

Ca să evite un astfel de scenariu, PNL trebuie să aibă curajul să facă reforme dure, cum ar fi, de pildă, desființarea Secției Speciale. Într-un interviu la Digi24, Sebastian Lăzăroiu dă soluția prin care un guvern minoritar ar putea trece această măsură prin Parlament.

Domnul Iohannis are o misiune grea pentru perioada care urmează până la turul 2, spune Sebastian Lăzăroiu. „Dacă ne luăm după ce s-a întâmplat în 2009, primul guvern cade, pentru că nu votează nimeni un guvern propus de președintele în funcție și contracandidat al candidaților partidelor. Nu votează primul guvern, până nu se termină alegerile, nimeni nu mișcă în front. De ce? Pentru că e un fel de sprijin pe care îl dai contracandidatului tău”, a explicat analistul politic.

„Și dacă vine Iohannis cu un guvern condus de Dincă de la Caracal, a doua oară trece. E sută la sută. Sută la sută trece orice guvern. Unii au venit și cu alte soluții, încercând să provoace anticipate – de pe Facebook: să propună pe Monica Macovei sau pe Traian Băsescu, adică niște personaje pe care PSD-ul le urăște visceral. Și Traian Băsescu, și Laura Codruța Kovesi trec cu votul PSD, pot să dau scris, al doilea vot. Multă lume zice: A, păi, e perfect! Nu e perfect, pentru că ei (PSD – n.r.) îl pot da jos după o lună. Deci, îl trec și după o lună îl dau jos iar. Și se ia de la capăt toată povestea. Cei care visează la anticipate – care teoretic sunt posibile și sunt necesare într-o situație de genul acesta, într-o democrație, pentru că într-adevăr, opțiunile oamenilor nu mai corespund cu ponderile din Parlament, dar ponderile din Parlament sunt cele reale – (trebuie să știe că) PSD nu are 22 la sută în Parlament, are tot 46 la sută”, a argumentat Sebastian Lăzăroiu.

„Situația economică nu e deloc ușoară. Vorbim de un PSD în opoziție care va spune: vedeți, noi am mărit, ei nu vă măresc sau ei vă taie și o să continue jocul ăsta. Pentru ei e foarte greu.

Dacă nu intră nici USR, vor avea opoziție și dintr-o parte, și din alta. USR o să le spună: tăiați, faceți, dregeți, desființați Secția Specială și așa mai departe, adică măsuri de reformă; ceilalți o să spună: nu! Și o să fie atacat din două părți”, arată analistul politic.

Dar liberalii au totuși niște mijloace pe care le pot folosi, crede fostul consilier prezidențial. De exemplu: pentru desființarea Secției Speciale, care e o prioritate, mai ales că e în recomandările organismelor internaționale, se poate folosi asumarea răspunderii în paralel.

„Nu se poate da ordonanță, pentru că am încălca referendumul. Dar nu va cădea la o moțiune de cenzură și știți de ce? Pentru că la asumarea răspunderii poți să te duci cu mai multe legi. PSD-ul poate depune în trei zile o moțiune de cenzuă, da, dar atenție:  dacă te duci cu Secția Specială, de exemplu, și cu impozitarea pensiilor speciale în același pachet, că poți să faci asta, deci te duci cu o măsură „populară”/populistă, cum vreți să-i spuneți, PSD va sta pe gânduri dacă să depună moțiune de cenzură, pentru că tu, de fapt, o să comunici cu publicul să le spui: Vedeți, PSD nu vrea reducerea pensiilor speciale! Deci, ei pot pune mai multe, nu numai Secția Specială, dar și altele, pot băga și alegerile în două tururi, deși eu, din ce îmi amintesc, recomandarea Comisiei de la Veneția era (să nu se schimbe legislația – n.r.) cu 12 luni înainte”, a explicat Sebastian Lăzăroiu.