Astfel, actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%, dând posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea legii, contribuabilii să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită.

În acest sens, persoanele care au plătit pentru taxa de poluare sume mai mari decât cele rezultate din aplicarea acestei legi se pot prezenta la ghişeele organelor fiscale competente pentru a solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxa, în condiţiile legii.

Conform legii, care are la bază principiul ‘poluatorul plăteşte’, taxa de poluare va fi plătită o singură dată atât pentru autovehiculele noi, cât şi second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România. CLICK AICI PENTRU A CALCULA TAXA AUTO

Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată de către cumpărător la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, după ce intră în vigoare actul normativ.

Modalitatea de calcul a taxei este unitară pentru toate situaţiile în care aceasta se achită şi se calculează pe baza unor criterii precum tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 şi norma de poluare, dar se va ţine cont şi de uzura autoturismului.

Pe site-ul oficial al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), şoferii au posibilitatea de a-şi calcula singuri taxa auto pe care o au de plătit, în versiunea ei din 2012.

Proprietarii de automobile care completează câmpurile cu informaţii precum capacitatea cilidrică a motorului, norma de poluare a maşinii, vechimea şi emisia de dioxid de carbon, pot afla cât vor avea de plătit pentru maşina pe care o deţin, conform legi privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2013.

Taxa auto va fi plătită o singură dată, atât pentru autovehiculele noi sau second-hand care se înmatriculează pentru prima dată în România, cât şi pentru autovehiculele înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007 pentru care nu a fost plătită o astfel de taxă.
Noua taxă de mediu nu este în acest moment definitivată, urmând ca decizia de adoptare a ei să fie luată în urma unei dezbateri, a declarat luni ministrul Mediului, Rovana Plumb.
‘Noua taxă, în momentul în care va fi definitivată, va fi făcută publică. Vreau să asigurăm că nu se va lua nici o decizie decât după o dezbatere publică’, a precizat Rovana Plumb la sediul central al PSD. Potrivit ministrului, taxa de mediu este un instrument care contribuie la implementarea şi dezvoltarea proiectelor de mediu. Ministrul Mediului a adăugat că acest concept al timbrului de mediu se are în vedere a fi finalizat la adoptarea bugetului pe acest an.

CLICK AICI PENTRU A CALCULA TAXA AUTO