Luna decembrie este luna cadourilor, iar în această perioadă apetitul pentru cumpărături creşte negreşit. Este adevărat, o mare parte dintre români au apucat să cumpere produsele electronice şi electrocasnice dorite în Vinerea neagră (Black Friday- ultima zi de vineri din noiembrie), atunci când o parte din magazinele online şi retailerii de electronice au oferit reduceri, însă și în luna decembrie majoritatea companiilor se aşteaptă la vânzări mari.
„Dacă în anii trecuţi vânzările din decembrie reprezentau cam 15% din volumul anual, ne aşteptăm ca anul acesta ponderea lor să crească, ajungând la 20%. Vânzările vor fi susţinute de promoţii şi reduceri la aproape toate brandurile şi la toate categoriile de produse“, potrivit reprezentanţilor Altex.
La vânzări în creştere se aşteaptă şi cei de la Flanco. „Ne așteptăm la vânzări spectaculoase în luna decembrie, ca o urmare firească a evoluției Flanco din anul 2011. Motorul creșterii în sezon este dat de categoriile electronice și IT, în timp ce ponderea vânzărilor de produse premium va atinge cota de 10% din totalul vânzărilor în următoarea perioadă“, a declarat Cătălin Marin, product management director Flanco.
În privinţa magazinelor online, marii jucători din piaţă speră la o creştere importantă faţă de anul trecut. „Ne aşteptăm ca în perioada sărbătorilor să vindem cu peste 50% mai mult comparativ cu anul trecut. Credem că anul acesta cei mai mulţi cumpărători de electronice şi electrocasnice se vor orienta către mediul online, în detrimentul magazinelor tradiţionale. Suntem pregătiţi să livrăm până la 10.000 de produse pe zi. Oferta noastră conţine peste 40.000 de produse, care pot fi livrate a doua zi oriunde în România“, a declarat Irinel Burloiu, director de marketing eMAG.
Alte magazine online au estimări mai moderate. „Creșterile așteptate de noi, evoMAG, sunt cu peste 30% față de o lună normală din an și cu peste 40% față de anul 2010!“, potrivit lui Mihai Pătraşcu, director executiv evoMAG.  La PC Garage, în medie, reducerile ajung la 10%-15%. „În acest sezon estimăm că vânzările vor creşte cu minimum 25%-30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut“, a precizat Mădălina Stănescu, marketing & PR manager.
Cele mai căutate produse
Când vine vorba alegerea cadoului digital, cele mai căutate produse sunt laptopurile, tabletele de internet și smartphone-urile. Pe un trend ascendent se află şi e-book readerele şi televizoarele 3D. „În această perioadă, achiziţiile sunt determinate mai puţin de nevoie, și mai degrabă de raţiuni hedoniste de tip recunoştinţă. Spre exemplu, vine Crăciunul şi merită să-mi ofer cadou smartphone-ul la care mă tot gândesc“, potrivit unui reprezentant Altex.
Cei care vor să facă cadou un laptop au la dispoziţie zeci de modele de unde să aleagă, cele mai la modă fiind în prezent ultrabook-urile, laptopuri extrem de subţiri, care oferă o autonomie mare. Pe piaţă sunt disponibile în prezent modele de la Asus, Acer şi Lenovo.  „Ne așteptăm la o evoluție pozitivă pe segmentul ultrabook, pentru care am pregătit oferte avantajoase în perioada următoare“, spun cei de la eMAG.
La capitolul tablete de internet, iPad-ul celor de la Apple este cel mai popular, însă pe piaţă sunt disponibile zeci de modele, printre care se numără şi cele româneşti, comercializate de Evolio şi Allview. Evolio a lansat săptămâna trecută EvoTab 2, noua versiune a celei mai populare tablete Android din România, iar Allview a lansat AllDro Speed, o tabletă de șapte inci care face concurenţă tabletei Galaxy Tab 7.0 a sud-coreenilor de la Samsung.
Legat de telefoanele mobile inteligente, românii pot alege dintr-o gamă variată de modele, de la terminale sub 500 de lei precum Samsung Galaxy 5, la modele ca Apple iPhone 4S, HTC Wildfire S sau Galaxy Nexus, primul  telefon cu sistemul de operare Android 4.0. Cei care vor un televizor pot beneficia de oferta celor de la Altex la Plasma Panasonic 3D, la preţul de 1.999 lei.  Alte idei de cadouri care i-ar bucura atât pe cei mici, cât şi pe cei mari sunt consolele de jocuri precum Nintendo Wii sau Microsoft Xbox Kinect, care au preţuri speciale în această perioadă. Vânzări spectaculoase sunt aşteptate şi în dreptul camerelor foto DLSR şi a aparatele GPS.