Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat „taxa de drum“ pentru cablurile pe care se transmit programe de televiziune.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia contencios administrativ a anulat recent o prevedere din Ordinul nr. 1.702/2005 emis de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT), care stabilea că operatorii de cablu trebuie să plătească un tarif de utilizare de 0,15 euro pe metru liniar pe lună pentru cablurile prinse de stâlpii de pe marginea drumurilor naţionale.

Supranumită „taxa de drum“ pentru cablu, obligaţia făcea ca operatorii care montează pe stâlpi cablurile prin care retransmit programe de televiziune să intre în proceduri de autorizare cu direcţiile judeţene de drumuri sau autorităţile locale. Acest lucru a condus în câteva cazuri la majorarea taxei de abonament.

Anularea prevederilor din Ordinul MTCT este aplicabilă începând cu această lună. Radu Petric, preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu, organizaţie care a obţinut anularea taxei de drum, a declarat că preţul mediu al abonamentului la televiziunea prin cablu este în România de şase euro pe abonat pe lună, din care peste 50% sunt cheltuieli administrative. Cele mai multe taxe pe cablu au fost impuse în special în zonele din nordul ţării, a mai spus reprezentantul asociaţiei.