Alte 1,6 milioane de păsări din zonele afectate urmează să fie sacrificate în următoarele 24 de ore, a anunţat luni Ministerul Sănătăţii din Coreea de Sud.

Autorităţile au solicitat ajutorul forţelor armate pentru a ajuta la sacrificarea păsărilor şi la dezinfectarea fermelor avicole.

Peste 78% din puii care au fost sacrificaţi erau păstraţi pentru a produce ouă, a informat Ministerul Sănătăţii.

Guvernul intenţionează să reducă tarifele de import şi să acorde subvenţii la importurile din ţări străine pentru a face faţă deficitului de ouă de pe piaţă.

Primul caz de infectare cu virusul H5N6 în Coreea de Sud a fost confirmat în 18 noiembrie, fiind implementate măsuri de carantină pentru a opri răspândirea epidemiei. Pentru prima dată a fost anunţat cel mai ridicat nivel de risc din cauza gripei aviare.
Există temeri că epidemia s-ar putea extinde în Japonia şi China.

Încă nu s-au detectat în Coreea de Sud persoane infectate de gripă aviară, spre deosebire de China, unde săptămâna trecută au fost confirmate primele două decese din această iarnă, din cauza virusului H7N9.

Ultima epidemie majoră de gripă aviară a lovit China la sfârşitul anului 2013 şi începutul anului 2014, înregistrându-se 36 de victime şi pagube de peste şase miliarde de dolari în sectorul agricol.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.
Sursa: Agerpres