Bursa de Valori Bucuresti a deschis sedinta de tranzactionare de astazi in scadere puternica, indicii bursieri consemand o scadere accentuata ce poate fi echivalata cu o prabusire.

Astfel, la o jumatate de ora de la deschidere se inregistreaza scaderi care ajung pana la aproape 17 procente, in cazul ROTX, mai exact 16,95%.

Indicele de referinta al pietei autohtone de capital, BET, a scazut in intervalul mentionat cu 11,08%.

BET este primul indice dezvoltat de BVB fiind un indice de pret ponderat cu capitalizarea free floatului celor mai lichide 10 companii listate pe piata reglementata.

O scadere aproape similara, de 10,84%, a fost inregistrata si de catre indicele compozit BET-C.

Totusi, cea mai mare scadere, DE APROAPE 17%, a fost consemnata, cum spuneam, de catre ROTX.

ROTX este un indice de pret ponderat cu capitalizarea free floatului si reflecta in timp real miscarea actiunilor blue chip tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti.

Calculat in RON, EUR si USD, si diseminat in timp real de Bursa de Valori din Viena (Wiener Borse AG), ROTX este proiectat ca un indice tranzactionabil si poate fi folosit ca activ suport pentru produse derivate si structurate.

Brokerii sustin ca scaderea a fost determinata de pierderile inregistrate de catre titlurile TLV (Banca Transilvania) care au fost reintroduse astazi la tranzactionare dupa aproape patru luni.

TLV are o pondere in BET de 17,92% astfel ca influenta lor asupra valorii indicelui de referinta al pietei autohtone de capital este semnificativa.