"Alin Barbu este, din 2009, unul dintre cei doi directori ai BVB autorizaţi de către ASF, el fiind una dintre persoanele care, potrivit Actului Constitutiv şi hotărârilor Consiliului Bursei, este împuternicită să coordoneze activitatea BVB şi are competenţa de a angaja răspunderea acesteia", a explicat sursa citată. 

Conform unui raport publicat luni pe site-ul BVB, pe data de 21 august 2017 a expirat contractul de mandat al directorului general al BVB, Ludwik Sobolewski, ceea ce "creează o situaţie juridică neobişnuită, având în vedere şi faptul că decizia Consiliului Bursei nr 79/1 iulie 2013 (ce a stat la baza aprobării Autorităţii de Supraveghere Financiară prin decizia nr 616/21 august 2013) nu a prevăzut un termen pentru numirea dui. Sobolewski în această calitate, iar decizia de aprobare a contractului de mandat a fost una separată, care nu a prevăzut încetarea calităţii de Director General la încetarea contractului de mandat. Situaţia ar putea fi clarificată printr-o decizie a Consiliului Bursei. Decizia privind prelungirea contractului de mandat al Directorului General nu a fost luată în şedinţa Consiliului Bursei, convocată pentru acest subiect în data 18 august 2017, din lipsa de cvorum. De asemenea, nu s-a luat nicio decizie de revocare a dlui. Sobolewski". 

Conform sursei citate, având în vedere necesitatea unei bune funcţionări a societăţii, delimitarea atribuţiilor între conducătorii numiţi ai societăţii şi prevederile legale în privinţa modalităţilor de încetare ale mandatelor care au ca obiect încheierea unor acte succesive în cadrul unei activităţi cu caracter de continuitate, Sobolewski ar fi putut să îşi continue mandatul până la o decizie de revocare luată de Consiliul Bursei. 

"Condiţiile şi termenii aferenţi executării mandatului vor fi definiţi, sau o altă decizie va fi luată de către Consiliul Bursei în acest sens. Până la o astfel de decizie, dl. Sobolewski a decis să nu îşi exercite mandatul, având în vedere situaţia juridică neobişnuită. Toate implicaţiile au fost prezentate la şedinţa Consiliului Bursei din 18 august 2017, iar Raportul Curent publicat în 21 august 2017 a fost aprobat de către Comitetul de Audit al BVB", se precizează în raport.

AGERPRES