Indicele bursier pan-european FTSEurofirst 300 a crescut cu 1,1% până la 1.332,35 puncte, recuperând aproape jumătate din pierderile înregistrate luni pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina. De asemenea, indicele bursei de la Londra a înregistrat o creştere de 0,90, indicele Dax 30 al bursei de la Frankfurt a crescut cu 1,01% iar bursa de la Paris a deschis în creştere cu 1,13%.

În rândul companiilor, au înregistrat creşteri acţiunile producătorului finlandez de anvelope Nokian Renkaat şi cele ale producătorului danez de bere Carlsberg, acestea numărându-se printre blue-chips-urile europene cu cea mai mare expunere pe Rusia.

'Există percepţia că este posibil să vedem o calmare a tensiunilor şi că există posibilitatea ca preşedintele Putin ar putea fi deschis la dialog şi de aceea pieţele şi-au revenit', a declarat Michael Hewson, analist şef la CMC Markets UK. 'Cu toate acestea situaţia este în continuare foarte fluidă. Vom continua să vedem o anumită volatilitate', a avertizat Hewson.

De asemenea, o echipă de experţi de la Fondul Monetar Internaţional va începe marţi o vizită de lucru în Ucraina pentru a evalua situaţia economică şi a demara negocierile pentru un nou program de asistenţă financiară. AGERPRES