După ce indicii principali de pe Wall Street au suferit ieri deprecieri de 2%-2,5%, marile burse europene se scufundau în deschiderea de joi cu o amploare și mai mare. Astfel, bursa din Frankfurt pierdea 3,5%, bursa din Paris se prăbușea cu mai mult de 3,4%, iar bursa din Londra se deprecia cu 3,2%. Bursa de la București suferea pierderi ceva mai moderate, de 1-2%.
Federal Reserve a anunțat ieri un plan de 400 miliarde de dolari pentru a sprijini economia, dar acesta a dezamăgit investitorii, care au trecut la lichidări de poziții pe acțiuni și migrarea pe bondurile americane pe termen lung. Practic, Fed a spus că va vinde titluri pe termen scurt și va cumpăra bonduri americane pe termen lung, în încercarea de a coborî dobânzile pentru a sprijini economia. Investitorii au considerat că a devenit clar că Fed se gândește că vor mai trece ani până când economia să se recupereze în totalitate și au reaționat în consecință.
Astfel, randamentul bondurilor americane pe 10 ani, care variază invers proporțional cu preșul acestora, a coborât la doar 1,86%, ceea ce reprezintă cel mai mic nivel din 1962 încoace.