Acţiunile europene au încheiat tranzacţiile de luni la cel mai ridicat nivel atins după 6 ianuarie, cele mai mari creşteri fiind înregistrate de titlurile din energie şi minerit, în urma optimismului investitorilor generat de datele economice din SUA şi RP Chineză.

Indicele FTSEurofirst 300, care include acţiunile celor mai mari companii europene, a închis în urcare cu 2,7%.

Pe alte pieţe, indicele FTSE100, al acţiunilor celor mai mari companii listate la Londra, a urcat cu 2%, DAX al bursei din Frankfurt a avansat cu 4,1%, iar CAC40 al bursei din Paris cu 3,1%.

„Interesul pentru plasamentele riscante a crescut. Jucătorii din piaţă au mai multă încredere în redresarea economică”, a declarat Henk Potts, analist la compania Barclays Stock Brokers din Londra.

Cotaţiile petrolului şi cuprului au atins maximele ultimelor şapte luni şi au alimentat creşterea preţului acţiunilor din energie şi minerit.

Titlurile Anglo American, Antofagasta, BHP Billiton, Lonmin, Rio Tinto, Vedanta Resources şi Xstrata au avansat cu 5,3%-10,5%.

Acţiunile ArcelorMittal au urcat cu 10%.

În RP Chineză, indicele privind intenţiile de achiziţii ale managerilor s-a menţinut pentru a treia lună peste nivelul de 50 de puncte care separă expansiunea de contracţie economică, alimentând optimismul privind redresarea economiei mondiale.

În SUA, ritmul de contracţie a industriei prelucrătoare a încetinit luna mai, iar declinul cheltuielilor de consum din aprilie a fost modest.

În sectorul energiei, acţiunile Total, ENI, BP şi Royal Dutch Shell au crescut cu 1,7%-3,9%.