Daca s-ar face un inventar al pierderilor inregistrate pe domenii de activitate, invatamantul romanesc ar trebui sa iasa detasat pe locul I. O data pentru ca are cea mai mare productie pe stoc (absolventi cu certificat de someri) si apoi pentru ca tinerii cei mai bine pregatiti pleaca sa lucreze in strainatate.
Institutul de Educatie Internationala de la Washington a inregistrat in anul academic 1999-2000 nici mai mult, nici mai putin, decat 1807 romani, din care 1200 sunt inscrisi la masterate sau doctorate, iar 490 urmeaza cursurile unei universitati de 4 ani. Daca se face un calcul sumar al burselor de calatorie acordate pentru acelasi interval de timp de Fundatia Soros, se poate constata ca vreo 4.000 de persoane s-au deplasat pentru studii in toata lumea. La coloana cu plecari se mai adauga 22 de burse date anual prin Comisia Fulbright. Se trage linie si se tine minte ca unii tineri pleaca in vizita cu parintii si raman peste hotare sa studieze. Multi altii sunt trimisi sa invete in strainatate pe banii comunitatilor religioase. Numarul lor nu se poate insa afla, oricat de multa stradanie s-ar depune.
La coloana cu sosiri este si mai dificil calculul. Potrivit acordului incheiat, doar bursierii Fulbright sunt expulzati din America la terminarea stagiului. Dar unii se mai casatoresc, altii pleaca in Canada, Noua Zeelanda, Franta sau chiar Ungaria, pentru o vreme.
De bunavoie si nesiliti
de nimeni
Directoarea de proiect de la International Research & Exchanges Board (Irex), Angela Stolnicu, estimeaza ca doar 10% dintre persoanele plecate sa studieze in strainatate se mai intorc acasa. Pentru a-i ajuta sa se reintegreze mai usor in Romania, Fundatia Irex a lansat la sfarsitul anului trecut, la initiativa ambasadorului SUA la Bucuresti, dl James C. Rosapepe, proiectul Intoarcerea acasa. „Programul, finantat de USAID, isi propune sa creeze o stare de spirit si sa genereze o noua reactie la nivelul angajatorilor. Vrem sa incurajam tinerii prin gasirea unor locuri de munca atractive, nu
sa-i obligam sa revina in tara”, ne asigura dna Stolnicu. Pentru a da o anumita dinamica a acestui proiect s-a lansat de la Washington site-ul Return to Romania. Prin intermediul Internetului orice student sau absolvent, persoana care vrea sa candideze pentru o bursa la o universitate din SUA sau firma care vrea sa angajeze aici vreunul dintre cei inscrisi in baza de date, poate obtine in timp real orice informatie prin Web: http://www. irex.org/rtr.
Fundatia isi propune sa creeze si un consiliu de sprijin din care sa faca parte cate un reprezentant din fiecare sector de activitate. Au fost trimise 287 de scrisori cu privire la scopul programului si au raspuns deja o serie intreaga de institutii interesate de atragerea acestor tineri in activitatea lor. Proiectul s-a bucurat de un interes deosebit din partea directorilor de resurse umane de la companiile multinationale. In cadrul Clubului de Resurse Umane, acestia au analizat deja modalitati de selectie a candidatilor cuprinsi programul Intoarcerea acasa pentru posturi din multinationalele din Romania. Pentru a veni in sprijinul tinerilor care isi trimit CV-ul sau solicita direct asistenta la reintoarcerea acasa, Fundatia Irex trimite o scrisoare oficiala in nume propriu si una din partea ambasadorului, dl James C. Rosapepe, la firmele pentru care ei isi manifesta interesul si le intermediaza intalnirea.
La sediul centrului din Bucuresti, tinerii intorsi de la studii au la dispozitie computere, fax, imprimanta pentru a putea comunica intr-o maniera moderna cu reprezentantii societatilor romanesti in care doresc sa se reintegreze. Mediul creat aici ii ajuta sa se socializeze mai usor. Dna Stolnicu intentioneaza sa infiinteze un club al celor intorsi de la studii, pentru a se putea cunoaste mai bine unii pe altii, dar sa se si ajute, sa discute despre piata muncii si sa-si rezolve problemele de reinsertie profesionala. Adica sa faca un fel de terapie colectiva pentru a reveni cu picioarele pe pamantul patriei, fara sa-si franga aripile.    

Teste necesare pentru obtinerea unei burse in strainatate

Irex ofera , contra cost, si servicii de testare a cunostintelor de limba engleza si de specialitate a persoanelor interesate sa-si depuna dosarul de candidatura pentru obtinerea unei burse de studii in strainatate, pentru masterat sau doctorat.
Teste     Utilitate    Taxa
standardizate
TOEFL    Test general de limba engleza, cerut tuturor studentilor straini    100 $
GMAT    Test solicitat de scolile de business, inclusiv americanilor (este obligatorie si
    sustinerea testului TOEFL)    210 $
GRE    Test general necesar in cazul celor care vor sa studieze biologia, geografia, istoria,
    stiintele juridice etc. (este obligatorie si sustinerea testului TOEFL)    125 $
USMLE    Test necesar absolventilor facultatii de medicina care vor sa urmeze rezidentiatul in SUA.    610 $
    Se sustine in doua etape. A treia proba se da in SUA.    610 $
    (este obligatorie si sustinerea testului TOEFL)    
Testele se sustin numai cu ajutorul computerului in conditii de maxima securitate a verificarii cunostintelor. Dupa obtinerea rezultatelor, candidatul poate sa-si depuna cererea pentru o bursa, in mod independent, la una sau mai multe universitati identificate ori unde doreste sa concureze. Un test TOEFL poate fi sustinut si pentru verificarea pur si simpla a cunostintelor de limba engleza. Multi dau acest test pentru a-l convinge mai usor pe angajator asupra nivelului de pregatire, dar si pentru ca „da bine” in CV.
Informatii suplimentare la sediul Irex din Str. Economu Cezarescu nr.1-11, sector 6, Bucuresti, tel./fax: 2233665, 3141826,
tel.: 6502582.