„Oferta WSE este o nouă tranzacţie majoră a Ministerului Trezoreriei pe piaţa de capital în 2010“, a declarat Aleksander Grad, ministrul trezoreriei. Privatizarea bursei poloneze va aduce statului, principalul acţionar, aproximativ 295 milioane euro, conform preţului maxim stabilit de minister (la un curs de 3,9 zloţi pentru un euro).
Trezoreria de stat scoate astfel la vânzare 26,78 milioane acţiuni ordinare, destinate investitorilor individuali din Polonia şi investitorilor instituţionali. De altfel, anunţul de joia trecută nu a fost disponibil decât în presa europeană, nefiind destinat pieţelor din SUA, Australia, Canada, Japonia sau Africa de Sud.
Subscrierea în cadrul ofertei este posibilă în perioada 18-27 octombrie, iar listarea efectivă a titlurilor este estimată pentru 9 noiembrie. Persoanele fizice pot subscrie între 10 şi 100 de titluri la un preţ maxim de 43 de zloţi pe acţiune (aproximativ 11 euro). În funcţie de subscripţiile primite, preţul acţiunilor pentru investitorii instituţionali ar putea fi mai mare decât cel maxim stabilit pentru persoanele fizice.
Polonezii se bazează pe piaţa internă
Numărul total de titluri va depinde, de asemenea, de cerere, iar o decizie finală va fi luată după încheierea perioadei de subscripţie, acesta putând fi mai mare decât oferta iniţială. Persoanelor fizice le sunt destinate 25% din acţiuni, iar în cazul în care cererea va fi mai mare, oferta ar putea creşte cu 5%.
„Am reuşit să stabilim un trend bun de participare la privatizări a investitorilor de retail şi ne dorim ca investitorii individuali polonezi să beneficieze şi de IPO-ul Bursei de Valori din Varşovia“, a mai spus Aleksander Grad. Restul titlurilor este oferit investitorilor instituţionali, care nu trebuie să fie în mod obligatoriu din Polonia.
Privatizarea WSE vine într-un moment foarte bun al pieţei poloneze de capital. Înfiinţată în 1991, bursa din Varşovia a ajuns la 383 de emitenţi pe piaţa principală, inclusiv 23 de companii străine, şi o capitalizare totală de 110 miliarde euro. În prima jumătate a anului, WSE s-a clasat pe locul secund în Europa după valoarea IPO-urilor efectuate, fiind inclusă şi cea mai mare ofertă iniţială europeană a anului, cea a PZU Group, cea mai mare companie de asigurări din Polonia, în valoare de 2 miliarde de euro.
În iulie, WSE a semnat şi un acord cu NYSE Euronext pentru utilizarea programului de tranzacţionare creat de americani, Universal Trading Platform. Noua platformă, a cărei implementare va fi finalizată anul viitor, va mări viteza şi capacitatea de tranzacţionare, polonezii aşteptându-se inclusiv să atragă noi investitori.
Numărul conturilor individuale deschise la WSE se ridică la 1,4 milioane, aoproximativ 10% din populaţia activă. Susţinerea internă a pieţei de capital se observă şi prin valoarea activelor din administrarea fondurilor de investiţii şi a celor de pensii private, de peste 70 miliarde euro. Investitorii străini deţin jumătate din lichiditatea bursei.