Bursa de Valori din Ucraina (PFTS) si cea din Viena (Wiener Borse) au inceput sa coopereze pe partea de indici bursieri, informeaza un comunicat remis redactiei. La doua saptamani de la semnarea tratatului de cooperare, indicele bursei din Ucraina – UTX – a fost lansat in cursul zilei de ieri.

Indicele de cooperare este calculat si afisat in euro, dolar american si moneda ucraineana grivna, in timp real. La fel ca si in cazul tututor indicilor Bursei din Viena, UTX este proiectat ca un indice tranzactionabil care poate fi folosit ca activ suport pentru produse structurate si derivate. Valoarea de inceput pentru indicele UTX a fost stabilita la 1.000 de puncte pe data de 9 ianuarie 2007 si s-a majorat cu 69% pana la 31 august 2007.

In prezent, indicele cuprinde actiunile a zece companii ucrainiene, cea mai pondere din indice fiind detinuta de compania producatoare de otel Azovstal, cu 18,86%. In general, nicio companie nu poate avea o pondere mai mare de 25% din index. Structura indicilor este revizuita de doua ori pe an.

Wiener Borse calculeaza si disemineaza acum 25 de indici bursieri, dintre care 18 se raporteaza la Europa de Est si Sud-Est.

Sursa: Capital