Bursa a închis în urcare, pentru a patra şedinţă consecutiv, astfel că indicele compozit al pieţei a câştigat luni 1,29%, iar acţiunile celor cinci SIF-uri şi-au dublat avansul de la jumătatea şedinţei, la 3,06%, în condiţiile unui rulaj mai redus decât cel de vineri.

Primele zece acţiuni în funcţie de lichiditate au închis la cotaţii în creştere în medie cu 1,4%, iar acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi-au mărit avansul de la jumătatea şedinţei, de la 1,44% la 3,06%.

Acţiunile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 1,38% peste nivelul de la finalul săptămânii trecute.

Prin urmare, indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a consemnat un câştig de 1,89%.

Jucătorii nu au transferat volume importante în această şedinţă, astfel că lichiditatea totală a fost de 15,5 milioane lei (3,6 milioane euro), în scădere cu o treime faţă de rulajul din sesiunea de vineri, de 23,4 milioane lei (5,5 milioane euro).

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi BRD s-au clasat pe primele două poziţii în topul rulajelor, cu operaţiuni de 3,05 milioane lei şi, respectiv, 2,2 milioane lei. Ultimul transfer cu acţiunile SIF Oltenia a fost efectuat la 1,32 lei, cu 3,13% mai mare faţă de referinţă, în timp ce cotaţia BRD a închis la acelaşi nivel de vineri, de 11 lei.

SURSA: Mediafax