În buletinul său pe luna octombrie, Bundesbank estimează că economia germană a înregistrat o creştere modestă în al treilea trimestru al acestui an în condiţiile în care producţia industrială a încetinit iar sectorul construcţiilor nu a dat un impuls economiei.

În trimestrul al doilea al acestui an economia germană a înregistrat o contracţie de 0,2% iar o nouă contracţie în al treilea trimestru ar fi însemnat că prima economie europeană a intrat deja în recesiune.

'Rezultatul economic total ar trebui să fie la nivelul celui de-al doilea trimestru sau chiar uşor mai mare', a apreciat Bundesbank făcând referire la trimestrul al treilea. 'Ţinând cont de nivelul slab al comenzilor precum şi de pesimismul din rândul companiilor, perspectiva pentru ultimul trimestru este de asemenea modestă' se mai arată în buletinul lunar al Bundesbank.

Performanţele slabe înregistrate de o economie considerată odată motorul de creştere al zonei euro sunt similare cu cele înregistrate de cea de a doua şi a treia economie din zona euro, Franţa şi Italia. Prima a stagnat în al doilea trimestru al acestui an iar cea din urmă a intrat în recesiune în al doilea trimestru al acestui an.

Încetinirea economiei ar putea duce la înmulţirea vocilor care solicită Germaniei să investească mai mult pentru a-şi stimula economia. 'Principalul motor de creştere, afectat de Putin şi scăderea încrederii, s-a oprit şi aceasta înseamnă că şi alte părţi ale zonei euro vor fi afectate', a apreciat Holger Schmieding, economist la Berenberg Bank.

Principalele institute economice germane la fel ca şi Guvernul german şi Fondul Monetar Internaţional şi-au revizuit deja prognozele de creştere pentru acest an.

AGERPRES