Comisia Europeană (CE) propune extinderea cu patru ani a sprijinului financiar acordat Bulgariei pentru scoaterea din uz a centralei nuclearelectrice de la Kozlodui, până în 2013, precum şi majorarea sumei alocate cu 300 milioane euro, la 850 milioane euro.

„Sunt mulţumit că putem propune extinderea sprijinului nostru pentru scoaterea din uz a Kozlodui. Această investiţie într-un sistem energetic bulgar mai sigur şi mai sustenabil ilustrează dorinţa noastră de a vedea Bulgaria integrată complet în piaţa europeană a energiei”, a declarat, marţi, într-un comunicat, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso.

Program prelungit cu trei ani

Sprijinul financiar acordat de UE pentru scoaterea din uz a centralei nucleare de la Kozlodui ar lua sfârşit în luna decembrie fără o decizie în privinţa extinderii programului până în 2013, la cererea Bulgariei.

Bulgaria a închis cele patru reactoare ale centralei amintite pentru a se conforma Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană şi s-a angajat să le scoată ulterior din uz.

UE a aprobat ajutoare care vor fi totalizat, la finele acestui an, 550 milioane de euro, destinate atât finanţării procedurii propriu-zise de scoatere din uz a unităţii, cât şi abordării consecinţelor economice ale închiderii centralei.

Propunerea înaintată marţi de CE Consiliului UE se referă la alocarea unei sume de 300 milioane euro pentru perioada 2010-2013.

SURSA:Mediafax