În prezent Bulgaria, cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, are o influenţă politică redusă şi există îngrijorarea că pregătirile pentru ieşirea Marii Britanii din UE ar putea să reducă şi mai mult influenţa ţărilor membre de la periferie, a declarat vice-premierul bulgar, Tomislav Donchev. 

"Cât de multă Europă vrem? Pentru o ţară care geografic este la periferia Europei şi este expusă la toate crizele, această întrebare este una importantă. Dacă rezultatul este o construcţie politică în care ţările din centrul UE au un statut diferit de cel al ţărilor de la periferie, prognoza mea este că aceasta va genera riscuri pentru ţările din centru", a apreciat Tomislav Donchev. 

Potrivit lui Donchev, Bulgaria este serioasă cu privire la aderarea la ERM-2, anticamera euro. Datoria sa publică este la 27% din PIB, sub limita de 60% din PIB prevăzută în Tratatul de la Maastricht, deficitul bugetar este prognozat la 1,9% din PIB, mai puţin decât limita de 3% din PIB prevăzută în tratatele comunitare. 

"Bulgaria nu va fi o povară şi sper că UE va avea maturitatea politică să permită Bulgariei să adere la zona euro", a spus Donchev, în condiţiile în care guvernul de la Sofia nu a fixat încă un termen limită pentru depunerea cererii în vederea aderării la ERM-2. 

Cu toate acestea, economistul şef al ING Groep NV pentru Balcani, Ciprian Dascalu crede că aspiraţiile Bulgariei vizând adoptarea euro ar putea să nu primească aprobarea UE în perioada imediat următoare. "Avem îndoieli că guvernul de la Sofia va primi un semnal pozitiv din partea autorităţilor europene, care sunt depăşite de o succesiune nesfârşită de crize, pentru a putea continua cu aceste planuri", a spus Ciprian Dascalu. 

Bulgaria, ţară care se învecinează cu Turcia, este din ce în ce mai sceptică cu privire la capacitatea sa de a influenţa dezbaterile cu privire la fluxul de emigranţi din Orientul Mijlociu. Potrivit lui Tomislav Donchev, Bulgaria îndeplineşte toate cerinţele pentru a fi inclusă în zona Schengen dar "nu a fost admisă din motive politice iar, ca o ironie, acum păzeşte una din frontierele externe ale UE cu cea mai mare presiune din parte emigranţilor. Vocea şi influenţa ţărilor UE este, teoretic, egală dar acest lucru nu este valabil şi în realitate". 

În ceea ce priveşte rezultatul referendumul privind ieşirea Marii Britanii din UE, Tomislav Donchev a apreciat că acesta nu va afecta în mod semnificativ creşterea economică a Bulgariei deoarece doar 3% din exporturile ţării vecine merg spre Marea Britanie. Mai mult, vicepremierul bulgar a declarat că în acest an se aşteaptă la o creştere economic de 3%, peste estimările anterioare ale guvernului de 2,1%. Tomislav Donchev a mai spus că în discuţiile viitoare privind Brexit, Bulgaria se va alătura Poloniei şi Cehiei şi va insita ca Marea Britanie să respecte prevederile privind libera mişcare a muncitorilor în schimbul accesului la piaţa unică. Acest punct de vedere este unul împărtăşit de majorarea fostelor state comuniste care au aderat la UE după 2004 şi ai căror muncitori călătoresc spre ţările mai bogate din Vest în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit. 

 AGERPRES