"Ştiu că este la modă să se prezică sfârşitul uniunii monetare, dar cred că simţul realităţii va prevala şi aceasta va supravieţui. Sigur că dorim ca într-o zi să facem parte din ea", a declarat ministrul bulgar.

"De când am introdus consiliul monetar în anul 1997, ne-am străduit să menţinem economia într-o situaţie de echilibru, astfel încât am înregistrat un excedent bugetar aproape în fiecare an", a explicat Traicio Traikov. "Pentru noi apartenenţa la zona euro înseamnă rate mai mici ale dobânzilor la creditele contractate de mediul de afaceri", a adăugat oficialul bulgar.

CNBC a precizat că Bulgaria este una dintre cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană, dar că "reformele dure" au ajutat-o să înregistreze una dintre cele mai mici datorii publice faţă de PIB din ţările UE şi un deficit bugetar în jurul limitei de 3% din PIB, stabilită prin tratatul de la Maastricht.

CNBC a mai subliniat şi că Bulgaria are un impozit pe profit de numai 10%, cel mai mic din UE şi că guvernul de la Sofia se opune ferm introducerii unui procent unic al impozitului pe profit în toate ţările din zona euro, chiar dacă Germania a propus adâncirea integrării fiscale în cadrul uniunii monetare pentru a se evita pe viitor situaţia în care state prudente ajung să plătească pentru cele risipitoare.

"Pentru noi coordonarea politicii fiscale nu implică şi impozitul pe profit", a mai declarat oficialul de la Sofia. "Aceste rezulate nu au venit peste noapte. Le-am plătit cu ani şi ani de austeritate şi disciplină fiscală", a încheiat ministrul bulgar.

Agerpres