Se schimbă banii în Bulgaria! Petar Chobanov, viceguvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei (BNB), a subliniat soliditatea sistemului bancar al țării în contextul discuțiilor despre aderarea Bulgariei la zona euro.

El a asigurat că acesta respectă cu strictețe standardele din zona euro.

Bulgaria se pregătește de aderarea la euro

De asemenea, Petar Chobanov a menționat că sectorul bancar este în conformitate cu reglementările zonei euro încă de la momentul integrării Bulgariei în Uniunea Bancară, în 2020. Aceste detalii au fost date de Novinite. Mai multe informații au fost prezentate în cadrul unei conferințe organizate de Asociația Băncilor din Bulgaria (ABB).

Adjunctul ministrului bulgar de Finanțe, Metodi Metodiev, a apreciat eforturile Guvernului interimar în pregătirea rapidă și tehnică pentru aderarea Bulgariei la zona euro. El a subliniat importanța respectării criteriilor zonei euro de către Bulgaria, în ciuda dificultăților întâmpinate, precum îndeplinirea țintei de inflație.

Bulgaria
Harta Bulgariei / SURSA FOTO: Dreamstime

Avansuri considerabile în ceea ce privește adoptarea monedei euro

Totodată, Metodiev a evidențiat avansul înregistrat în cadrul pregătirilor tehnice pentru adoptarea monedei euro, inclusiv înființarea unui Consiliu de coordonare și a unor grupuri de lucru. El a abordat și aspecte legate de legislația propusă pentru a asigura o tranziție fără probleme către euro, accentuând importanța echilibrării obligațiilor impuse companiilor cu interesele consumatorilor.

El a dat detalii și despre preocupările legate de modul în care instabilitatea politică influențează aspirațiile Bulgariei de a adera la zona euro. Chobanov a subliniat angajamentul Ministerului de Finanțe din Bulgaria de a menține o comunicare eficientă cu partenerii europeni. De asemenea, el a menționat că recentele acorduri cu Comisia Europeană reprezintă un semnal pozitiv.

Angajament susținut al Bulgariei în procesul de aderare

Afirmațiile lui Chobanov și Metodiev evidențiază angajamentul susținut făcut de Bulgaria în procesul de aderare la zona euro. Totodată, subliniază importanța conformării la criteriile zonei euro și soluționării provocărilor principale pentru a asigura o tranziție fără probleme.

Anterior, liderii statelor membre ale zonei euro au exprimat apreciere pentru progresele făcute de Bulgaria în direcția adoptării monedei euro. Ei au încurajat guvernul de la Sofia să continue să depună eforturi pentru a îndeplini toate criteriile de convergență.

Concluziile reuniunii au sugerat că se întrevăd premisele unei redresări economice treptate. Acestea au fost apreciate ca fiind rezultatul eforturilor de menținere a veniturilor reale în contextul încetinirii ritmului inflației.