Agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a anunţat că ar putea îmbunătăţi ratingul suveran al Bulgariei în următoarele 12-18 luni, cu toate că deficitul bugetar de anul trecut depăşeşte cu mult estimările iniţiale.

În prezent calificativul Moody’s pentru Bulgaria este „Baa3”, cu perspectivă pozitivă. Îmbunătăţirea ratingului este condiţionată de consolidarea fiscală, pe care guvernul trebuie să o realizeze pentru stabilizarea datoriei, şi de revenirea la dezvoltare economică durabilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Ministerul bulgar al Finanţelor a anunţat că deficitul bugetar pentru 2009 este de 3,7% din Produsul Intern Brut (PIB), peste nivelul de 1,9% din PIB estimat iniţial. Totodată, ministerul anticipează un deficit de aproximativ 3% din PIB pentru acest an. Nivelurile negative ridicate ale balanţei bugetare reflectă cheltuieli nedeclarate, legate de contracte semnate de fostul guvern anterior alegerilor din iulie 2009, potrivit autorităţilor de la Sofia. Guvernul a catalogat aceste cheltuieli ca fiind neperiodice şi a implementat un pachet de măsuri fiscale în scopul de a limita creşterea deficitului din acest an.

„În pofida anunţului recent al guvernului referitor la deficitele bugetare din 2009 şi 2010, ratingul ar putea fi ridicat la Baa2, în cazul în care cheltuielile sunt temporare, iar deficitul va fi diminuat semnificativ în 2011”, a declarat analistul Moody’s Kenneth Orchard.

El subliniază că agenţia a modificat perspectiva calificativului Bulgariei de la „stabilă” la „pozitivă” în ianuarie 2010. Decizia a fost luată având în vedere performanţele fiscale solide ale autorităţilor în timpul crizei economice. Deficitul revizuit pentru 2009 este inferior mediei din Uniunea Europeană, de 5,9% din PIB, menţionează analistul.

Totodată, Orchard avertizează că revizuirea deficitului a afectat încrederea în transparenţa fiscală a Bulgariei şi în certitudinea datelor statistice privind bugetul. În plus, înrăutăţirea situaţiei economice din Grecia ar putea avea efecte negative asupra economiei bulgare.

„Deşi doar 9% din exporturile Bulgariei sunt destinate Greciei, există legături economice puternice prin intremediul sectorului bancar şi al veniturilor expediate din statul elen”, notează comunicatul.

În aceste condiţii, Moody’s anticipează că economia va scădea în 2010, ceea ce va face mai dificil procesul de ajustare fiscală. Agenţia estimează, totodată, că raportul datorii/PIB va rămâne sub 20% în 2010.

SURSA: Mediafax