Guvernul de la Sofia ia în considerare mai multe ţări care fie produc, fie deţin avioane, printre care Belgia, Olanda sau Grecia, a declarat presei ministrul apărării, Nikolai Nencev.

Bulgaria, la fel ca celelalte ţări foste comuniste care acum fac parte din NATO şi UE, a fost tulburată de anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, de la Marea Neagră, şi de sprijinul Kremlinului pentru separatiştii proruşi din estul Ucrainei, notează Reuters.

Bulgaria, un aliat apropiat al Moscovei în timpul comunismului, a aderat la NATO în 2004 şi încă trebuie să-şi modernizeze forţele aeriene pentru a le aduce la standardele Alianţei.

Nencev a mai spus că Bulgaria este pe punctul de a semna un acord cu Polonia pentru repararea actualei flote de avioane de luptă MiG-29 de producţie sovietică.

'Probabil vom semna un acord în această lună sau cel târziu luna viitoare. Pentru început, vom obţine repararea a două sau patru avioane. Apoi, a altor 10-12', a adăugat el.

Nencev nu a menţionat criza din Ucraina ca motiv al noilor achiziţii şi nici nu a precizat când ar putea fi cumpărate avioanele.AGERPRES