Bulgaria „colaborează strâns” cu FMI cu privire la un posibil acord de finanţare de urgenţă, însă autorităţile de la Sofia nu vor lua nicio decizie importantă de politică economică înaintea alegerilor generale din 5 iulie, a declarat premierul bulgar, Serghei Stanişev.

„Dialogăm permanent cu partenerii internaţionali şi păstrăm constant legătura cu FMI, însă discuţiile şi deciziile în ceea ce priveşte dezvoltarea economiei cad în sarcina următorului guvern”, a declarat Stanişev într-un interviu preluat de Mediafax.

Bulgaria trece prin prima recesiune din ultimii 11 ani, iar Partidul Socialist, aflat la putere, a pierdut alegerile europarlamentare de la începutul lunii iunie în favoarea organizaţiei „Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei”, o mişcare populistă de centru-dreapta condusă de primarul capitalei Sofia, Boiko Borissov.

Borissov a declarat, joi, că Bulgaria ar trebui să obţină „imediat” un acord de finanţare externă, coordonat de FMI, însă Stanişev a avertizat ulterior că orice fonduri de la FMI vor fi ataşate de un set de condiţii.

„Cetăţenii bulgari ar trebui să fie conştienţi de câteva lucruri simple – că FMI nu este un sac de bani, gata să-i ofere fără nicio condiţie. Una dintre condiţiile impuse de FMI României este de a reduce salariile din sectorul bugetar cu 5%, deci Borissov afirmă că salariile vor fi reduse cu 5%”, a afirmat premierul bulgar.

SURSA: Mediafax