Corpbank nu mai funcţionează din data de 21 iunie 2014, când a fost trecută sub controlul Băncii Centrale din Bulgaria, după ce deponenţii s-au grăbit să-şi retragă economiile în urma unei serii de articole apărute în presă, dar şi a unor emailuri şi SMS-uri care ridicau semne de întrebare cu privire la solvabilitatea băncii.

'BNB a retras licenţa bancară a Corporate Commercial Bank… În conformitate cu legea privind insolvenţa bancară, o cerere a fost adresată unei curţi competente pentru demararea procedurii de insolvabilitate la Corporate Commercial Bank', a informat BNB, într-un comunicat.

În urma deciziei Băncii Naţionale, toate activităţile Corpbank vor fi oprite, iar în termen de 20 de zile trebuie rambursate toate depozitele bancare garantate, depozite blocate de patru luni. Valoarea totală a acestor depozite se ridică la 3,7 miliarde de leva (1,9 miliarde de euro), iar parlamentul bulgar va fi nevoit să adopte o rectificare bugetară pentru a completa cu 1,6 miliarde de leva (800 de milioane de euro) fondul de garantare a depozitelor bancare.

Analiştii avertizează, însă, că numeroase companii publice, dar şi spitale şi municipalităţi, îşi vor pierde depozitele cu sume mai mari de 100.000 de euro garantate, ceea ce riscă să declanşeze numeroase falimente şi pierderi de locuri de muncă.

SURSA: Agerpres