Schimbare majoră privind buletinele! Se va implementa un format standardizat

Schimbare majoră privind buletinele! Cum se vor obține, de acum încolo, actele de identitate?

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat joi, 30 mai, că, anul acesta, administrațiile locale vor avea la dispoziție 50 de milioane de lei pentru digitalizare. Fondurile sunt destinate primăriilor de comune, orașe, municipii și consiliilor județene.

Pentru anul 2024, au fost alocați 50 de milioane de lei pentru a asigura servicii pentru 1.000 de primării și consilii județene. Pentru anul 2025, în funcție de solicitări, suma ar putea ajunge până la 200 de milioane de lei.

Fondurile vor fi folosite pentru a interconecta platformele actuale ale primăriilor cu platformele de plăți electronice, cum ar fi ghiseul.ro, pentru a adapta sau reconstrui site-urile fiecărei primării pe un format standardizat național, dar și pentru achiziționarea de soluții de securitate cibernetică.

Proceduri simplificate pentru obținerea actelor

Se va asigura interoperabilitatea structurii IT atât la nivel județean, cât și la nivel național. Se oferi astfel un suport practic pentru autoritățile locale în standardizarea solicitărilor pentru serviciile publice.

În plus, va fi implementat un format standardizat pentru depunerea cererilor. Pe scurt, nu va mai fi necesară descărcarea, completarea, semnarea și reîncărcarea documentelor. Românii vor putea să-și introducă datele direct în câmpurile corespunzătoare pe platformă.

„Doar pentru anul 2024 avem alocați 50 de milioane de lei pentru a asigura servicii pentru 1.000 de primării și consilii județene, iar pentru anul 2025, în funcție de solicitări, vom putea să mergem până la 200 de milioane de lei. vor putea să facă primăriile și consiliile județene cu acești bani.

În primul rând vom interconecta platformele actuale ale primăriilor cu platformele de plăți electronice, de exemplu ghiseul.ro, vom adapta sau vom reconstrui site-urile fiecărei primării pe un format standardizat național, vom achiziționa soluții de securitate cibernetică, care reprezintă un must-have în anul 2024, și, în același timp, ne vom asigura de interoperabilitatea structurii IT atât la nivel județean, cât și la nivel național, și vom veni ca un suport foarte practic pentru autoritățile locale atunci când vorbim despre un standard în ceea ce privește solicitările pentru serviciile publice.

Dacă astăzi ai de trimis o cerere pentru o primărie pentru eliberarea unui document, e nevoie să downloadezi un PDF, să- completezi, să semnezi și să-l încarci înapoi. Ei bine, vom trece într-un format standard în care vom avea câmpuri în care oamenii își vor trece datele fără a fi nevoiți să descarce un document, să-l printeze, să semneze și să-l încarce în această platformă”, a precizat ministrul Bogdan Ivan la finalul ședinței de guvern de joi.