La reuniune vor participa preşedintele CE Jose Manuel Barroso, preşedintele Consiliului UE, premierul irlandez Enda Kenny, şi preşedintele PE Martin Schulz.

Blocajul negocierilor se referă la 11,2 miliarde de euro, sumă solicitată statelor membre UE pentru acoperirea plăţilor aferente anului 2012. Totuşi, multe ţări membre consideră această sumă nejustificat de mare. Parlamentul European a cerut ca această sumă să fie pusă la dispoziţie înaintea începerii negocierilor asupra bugetului multianual al UE.

”Preşedintele Barroso va juca rolul de mediator, dar este important ca celelalte instituţii să îşi facă partea lor de treabă. Timpul presează. Este important să se găsească un acord pentru a permite punerea în practică a perspectivelor financiare”, a explicat Pia Ahrenkilde-Hansen, purtătoare de cuvânt a executivului UE.

Cei mai reticenţi faţă de ideea suplimentării contribuţiei naţionale la bugetul UE se arată a fi olandezii şi britanicii, însă există rezerve serioase şi din partea Germaniei, Austriei, Finlandei, Danemarcei şi Suediei.

Dacă se va ajunge la un acord, Franţa îşi va suplimenta contribuţia naţională cu 1,8 miliarde euro, Germania cu 2 miliarde euro şi Marea Britanie cu 1,2 miliarde euro.

”Fiecare dintre cele trei instituţii va trebui să facă unele concesii”, a avertizat preşedintele Comisiei de bugete a PE, conservatorul francez Alain Lamassoure, care va participa la reuniunea de luni seară.
Sursa: Agerpres