Blocajul se referă la suma de 11,2 miliarde de euro, ce corespunde fondurilor suplimentare solicitate statelor membre pentru a rezolva restanţele pe anul 2012. Un efort financiar important ale cărui valoare şi motivaţie sunt contestate de mai multe ţări.

"Statele trebuie să accepte să plătească imediat o primă tranşă de 7,3 miliarde de euro, în cursul reuniunii de marţea viitoare a miniştrilor economiei şi de finanţe şi să îşi ia angajamentul că vor plăti până la sfârşitul anului restanţa în valoare de 3,9 miliarde euro", a explicat el.

Parlamentul European a cerut ca această suplimentare de 11,2 miliarde de euro să fie achitată înainte de a demara negocierile pentru bugetul multianual 2014-2020, ale cărui sume prevăzute le consideră prea mici.

Compromisul a fost găsit la finalul unei reuniuni de aproximativ două ore la care au participat preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, al Parlamentului European (PE), Martin Schulz, şi premierul irlandez, Enda Kenny, preşedintele în exerciţiu al reuniunilor ministeriale ale Uniunii Europene (UE), la care Lamassoure a asistat în calitatea sa de preşedinte al Comisiei pentru bugete din PE.

"Preşedinţia irlandeză speră să obţină marţi o majoritate calificată pentru a rezolva problema primei tranşe de 7,3 miliarde de euro, însă PE cere ca aceasta să obţină, de asemenea, angajamentul achitării tranşei a doua", a explicat Lamassoure.

"Dacă o minoritate de blocaj se va opune, atunci negocierile privind bugetul multianual 2014-2020 vor fi îngheţate", a avertizat el. În semn de bunăvoinţă, Parlamentul European a acceptat să participe la prima reuniune a negocierilor cu statele membre cu privire la bugetul multianual 2014-2020, prevăzută pentru luni, în ajunul reuniunii miniştrilor economiei şi de finanţe din UE.

Sarcina Irlandei nu va fi deloc uşoară. Cei mai reticenţi faţă de ideea suplimentării contribuţiei naţionale la bugetul UE se arată a fi olandezii şi britanicii, însă există rezerve serioase şi din partea Germaniei, Austriei, Finlandei, Danemarcei şi Suediei. Dacă se va ajunge la un acord, Franţa îşi va suplimenta contribuţia naţională cu 1,8 miliarde euro, Germania cu 2 miliarde euro şi Marea Britanie cu 1,2 miliarde euro.

Parlamentul European a ameninţat că va respinge acordul la care au ajuns liderii UE pentru plafonul bugetului multianual din perioada 2014-2020 dacă nu va obţine rezolvarea restanţelor din 2012. Votul este prevăzut să se desfăşoare în cursul sesiunii plenare din luna iulie, la Strasbourg.
Sursa: Agepres