Ținând cont de acest potențial, RTB House, furnizor global de tehnologie pentru retargetare bazată pe algoritmi deep learning, a analizat tendințele pieței și prezintă 3 tendințe pentru perioada următoare. Compania anunță la ce ar trebui să ne așteptăm în noul an și cum ar trebui să beneficieze clienții de avantajele achiziției programatice de spațiu publicitar.

Potrivit ”Global Mobile Consumer Trends Research” realizat de Deloitte, în medie, un utilizator verifică telefonul de aproximativ 40 de ori pe zi. În vreme ce, la nivel global, mai mult de 78% din utilizatori dețin un smartphone (76% în țările dezvoltate și 81% în piețele emergente), publicitatea programatică pe mobil este în creștere. 

eMarketer anticipează că în Statele Unite ale Americii utilizarea vânzării programatice pe mobil va reprezenta aproximativ 75% din totalul investițiilor pentru vânzările programatice. De asemenea, conținutul video folosit în acest domeniu va reprezenta aproximativ 60% din totalul investițiilor în advertisingul video și circa un sfert în Europa, potrivit IAB Europe. 

Marketingul programatic pentru mobil și video a fost instabil în trecut, însă disponibilitatea tot mai mare de dispozitive și piața ajunsă la maturitate a condus la dezvoltarea acestuia. În 2017, tot mai multe branduri vor alege campanii de advertising care să ajungă la client prin cât mai multe canale având posibilitatea în acest fel să interacționeze cu aceștia mult mai eficient.

Spre deosebire de licitațiile în cascadă, care au fost standard în vânzarea și cumpărarea programatică de spațiu publicitar pentru o lungă perioadă de timp, header bidding (sau pre-bidding) presupune că toate ofertele sunt făcute în același timp. Permite astfel, un acces democratic la spațiul oferit de publicații și conduce la o situație de tip win-win, atât pentru acestea, cât și pentru advertiseri.

De obicei prețul afișărilor crește și publicația câștigă mai mult, iar advertiserul poate ajunge mai ușor la utilizatorii valoroși pentru el. Importanța acestei tendințe este accentuată și de către IAB, în contextul în care membrii OpenRTB Group lucrează la implementarea tehnologiilor tip „header bidding“ la o scară mai largă. În 2017, va fi mai accesibil ca niciodată datorită dezvoltării rapide a tehnologiilor care permit acest lucru.

Potrivit Juniper Research, algoritmii de inteligență artificială  folosiți în cumpărarea programatică de spațiu publicitar vor genera în 2017 venituri de 3,5 miliarde de dolari și până în 2021 venituri anuale de aproximativ 42 miliarde de dolari.

Deep learning-ul, o ramură a inteligenței artificiale, a făcut progrese mari în 2016 și va fi în continuă dezvoltare și în 2017. 
Datorită utilizarii acestui tip de algoritmi pe partea de cumpărare programatică eficiența campaniilor va crește semnificativ. Un exemplu este zona de retagetare dinamică unde Deep learnig-ul permite  determinarea mai exactă a comportamentului utilizatorilor, a probabilității de conversie și a valorii pe care utilizatorul o are pentru client. Acest lucru se traduce într-o promovare mai eficientă pentru client și automat o profitabilitate crescută a campaniilor.