Plata orară pe care o primesc zilierii este calculată în raport cu valoarea salariului minim brut. Astfel, după majorarea recent adoptată de Guvern a salariului minim, începând cu 1 ianuarie 2019, lucrătorii cu ziua vor câștiga mai mulți bani.

Una dintre consecințele acestei majorări este modificarea tarifului orar al zilierilor. Astfel, după majorarea salariului minim brut pe economie, plata orară a lucrătorilor cu ziua va crește, notează Avocatnet.ro.

Cum se calculează plata orară minimă a zilierilor:

După cum stabilește Legea nr. 52/2011, actul normativ care reglementează activitățile cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, lucrătorii cu ziua au dreptul, în schimbul activității executate, la o plată negociată direct cu beneficiarul lucrării, dar care are o limită minimă.

“Cuantumul remunerației brute orare stabilite de părți nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată”, se precizează în actul normativ.

Așadar, plata orară a zilierilor are un plafon minim, care se calculează în raport cu valoarea pe oră a salariului minim brut. În prezent, salariul minim brut este de 1.900 de lei, ceea ce înseamnă că plata pe oră a unui lucrător cu ziua nu poate fi mai mică de 11,40 de lei, în condițiile în care aceasta a fost calculată pentru o medie de 166,66 de ore pe lună.

În concluzie, după creșterea salariului minim brut, de la 1 ianuarie 2019, la 2.080 de lei, tariful orar al unui zilier nu va putea fi mai mic de aproximativ 12,4 lei (pentru o medie de 167,3 ore/lună).