Cotidianul bulgar scrie că mai mulţi parlamentari din comisiile de politică externă ale Parlamentului României intenţionau să convingă legislativul de la Bucureşti să respingă ratificarea unor derogări de la Tratatul de la Lisabona prin care Germania ar urma să-şi păstreze trei eurodeputaţi pe care îi are în plus.

Totodată, potrivit cotidianului bulgar, România a avertizat recent că, dacă se pun condiţii suplimentare pentru aderarea ţării la spaţiul Schengen, ar putea bloca aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană şi denunţa unilateral Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie. Însă ministrul român al afacerilor externe, Teodor Baconschi, a explicat miercuri că România va sprijini Croaţia în procesul de aderare la Uniunea Europeană (UE), punctând faptul că ‘speculaţiile’ recente apărute în mass-media potrivit cărora România s-ar opune demersului croat, în contextul amânării intrării în Schengen, sunt doar nişte ‘tentaţii senzaţionaliste’.

Şi şeful statului, Traian Băsescu, a declarat miercuri, la şedinţa de guvern, că România nu poate denunţa unilateral Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pe domeniul Justiţiei derulat cu Comisia Europeană (CE) şi nu trebuie să blocheze aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană.

Acelaşi subiect se regăseşte şi în paginile altor ziare sofiote. ‘România a ameninţat cu blocarea extinderii Parlamentului European’, titrează Dnevnik. ‘România sabotează alegerea unor noi parlamentari europeni’ – titrează şi ziarul Novinar.
SURSA: Agerpres