Comisarii din cadrul ANPC au efectuat miercuri 18 acțiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor legale din domeniul protecției consumatorilor în restaurantele cu specific asiatic din București.

Autoritățile statului au găsit dezastru în restaurantele controlate, fiind obligate să ia măsuri prin care activitatea a nouă operatori economici a fost închisă pe o perioada de până la șase luni.

Pentru încălcarea prevederilor legale privind protecția consumatorilor, au fost aplicate 26 amenzi contravenționale în cuantum de 310.000 lei și cinci avertismente.

A fost retrasă definitiv de la comercializare și din circuitul consumului uman cantitatea de 1.211,92 kg produse alimentare, în valoare de 35.197,15 lei, fiind constatate numeroase abateri.

Astfel, comisarii ANPC au constatat că erau utilizate produse alimentare cu data limită de consum depășită, iar materiile prime nu erau însoțite de eticheta de produs de unde să rezulte principlalele elemente de identificare și caracterizare și documentele de proveniență.

În plus, condițiile de depozitare ale alimentelor erau necorespunzătoare, starea termică a produselor schimbată, iar în spațiile de pregătire a preparatelor culinare se utilizau ustensile depreciate iar condițiile igienice erau necorespunzătoare, respectiv paviment depreciat, pereți cu urme de grăsime, hote murdare cu urme de grăsime arsă.