Afacerile cu produse agricole atrag tot mai multi investitori, in ciuda prognozelor pesimiste privind situatia sectorului agricol. Mai precis, cel mai mare interes l-au suscitat societatile tip Comcereal, care detin importante spatii de depozitare pentru cereale. Practic, prin achizitia de silozuri, noii proprietari devin angrosisti de cereale. In afara de aceste silozuri, Comcereal-urile mai presteaza servicii pentru mecanizarea, chimizarea si protectia fitosanitara a culturilor agricole. La nivel national, fiecarui judet i-a fost repartizata cate o unitate de acest tip pentru depozitarea productiei agricole.
Listarea societatilor pe piata extrabursiera Rasdaq a permis achizitia pachetelor de control fie prin initierea de oferte publice de cumparare, fie prin negociere cu fostul FPS. Unii dintre jucatorii importanti pe piata produselor agricole tind sa devina fondurile inrudite de investitii Broadhurst Investment Ltd si Lindsell Enterprises Ltd, ambele din Cipru. Ultima achizitie a fondului cipriot o reprezinta Comcereal Slobozia. Oferta publica s-a desfasurat in perioada 6.04 – 25.04.2001, si a vizat achizitia a 70,74% din actiunile societatii. Cumpararea s-a facut in numele Comcereal Galati, la care actionar majoritar este Broadhurst Inv., cu 70% din capitalul social.
Dupa finalizarea ofertei publice, 90,3% din capitalul social al Comcereal Slobozia se afla in proprietatea celor doua fonduri. Comcereal Alexandria, care fusese achizitionata tot de aceeasi investitori, a fuzionat cu societatea omonima galateana, in luna februarie 2000. Comcereal Galati, impreuna cu Broadhurst, detine si 82,64% din Comcereal Giurgiu. Trei dintre aceste societati sunt grupate in zona Baraganului (Alexandria, Slobozia si Giurgiu), deservind judete cu o pondere importanta in cultura cerealelor, iar cel de al patrulea (Galati) pe langa productia agricola are avantajul situarii in vecinatatea portului dunarean. Preluand controlul acestor societati, fondul cipriot devine unul dintre angrosistii importanti de cereale din Romania.
Spre deosebire de majoritatea agromecurilor, fostele baze pentru mecanizarea agriculturii, care de la listarea lor pe Rasdaq au prezentat interes mai mult pentru efectuarea de tranzactii cu ocazia disponibilizarilor, unitatile Comcereal au fost mult mai atractive.
La inceputul anului 1999, Interagro a platit FPS-ului 20,5 miliarde de lei pentru pachetul de 80% din actiunile Comcereal Ploiesti. La Valcea, principalul actionar este Boromir Ind. SRL, societate implicata in sectorul de panificatie si comertul cu cereale.
Doua unitati Comcereal, cele din Tulcea si Buzau, au fost achizitionate de fabricile de ulei, Argus SA Constanta, repectiv Ulvex Buzau. Chiar daca pentru Comcereal Constanta nu sunt raportati actionari semnificativi, trendul crescator al actiunilor inceput anul trecut, de la 8300 lei/actiune in martie 2000 la aproape 25.000 lei/actiune in prezent denota un interes crescut pentru aceasta societate. Comcereal Bucuresti este detinut in proportie de 63,5% de SC Total Agri 1997 SRL.
Faptul ca in anul 2000, pe lista a 92 de societati care au datorii mai mari de 85% din valoarea activelor s-a numarat doar Comcereal Salaj, iar aproape jumatate din lista era formata din Agromec-uri, subliniaza diferenta dintre performantele financiare ale celor doua tipuri de unitati agricole.