“Smartphone-urile din ziua de azi sunt incredibile. Acestea vin cu procesoare de 1GHz, au memorie flash, însă noi vrem să aflăm dacă un telefon inteligent poate funcţiona în spaţiul cosmic. Dacă funcţionează, vrem să controlăm cu ajutorul lui un satelit, a declarat şeful proiectului Shaun Kenyon.
Telefonul ales rulează sistemul de operare Android, însă nu a fost specificat numele modelului. Cercetătorii au declarat doar că terminalul va fi unul standard care costă sub 300 de lire sterline (350 de euro).
Misiunea care poartă denumirea STRaND-1 (Surrey Training Research and Nanosatellite Demonstration) nu este prima de acest fel.
Google a trimis anul trecut telefonul inteligent Nexus S în spaţiu cu ajutorul unui balon. Telefonul a funcţionat ireproşabil la o altitudine de 18 km şi la o temperatură de -50 de grade Celsius.  Telefonul pe care britanicii vor să îl trimită în spaţiu se va afla, însă, la câteva sute de km distanţă faţă de sol.
<iframe title="YouTube video player" class="youtube-player" type="text/html" width="640" height="390" src="https://www.youtube.com/embed/x8XjIkdUQns" frameborder="0" allowFullScreen></iframe>
SURSA: BBC