Dacă n-ar fi unul dintre corifeii populiştilor europeni, dacă nu s-ar fi adresat legislativului de la Bucureşti exact în ziua depunerii moţiunii de cenzură, dacă n-ar fi prestat discursuri de serviciu situate sub demnitatea sa de şef al Parlamentului European, poate, poate l-am fi crezut pe cuvânt pe Jerzy Buzek: Grecia şi România trebuie lăudate pentru… curajul lor.

Natio non grata

Grecia a ajuns o ţară nedorită în UE. Dar ăsta-i cazul limită. Altfel, deficite, cât vezi cu ochii. Dar la testul corupţiei, au căzut doar Grecia, Bulgaria, România. La testul minciunii statistice, Grecia, Ungaria şi Bulgaria, deocamdată; adevărul despre ce-a făcut Guvernul României cu banii publici rămâne încă să fie descoperit. Singurele economii care vor scădea în 2010 sunt Letonia şi România. Cele mai riscante economii din UE, după CMA: Grecia şi România. Unele ţări sunt nu doar lovite de criză, ci şi neadaptate pentru secolul curent. Şi, din toată turma Uniunii, două oi sunt nu doar şchioape, ci şi negre ca un coşmar.

Analiză de bancher

Ce le-a spus Robert Rekkers, CEO, Banca Transilvania, studenţilor clu­jeni: Macroeconomic, România merge prost. De la estimări de creş­tere cu 1,3%, am ajuns la –0,5%. Industria a avut cea mai slabă creştere din estul Europei. La nivel micro, lucrurile se mişcau, până când, aflând că se vor impozita dobânzile la depozite, au început să-şi retragă banii. După reducerea pensiilor şi salariilor, nu va fi uşor. Nu-i momentul să relaxăm creditarea. Vârful creditelor neperformante şi îndoielnice va fi în acest trimestru.

Războiul nervilor

În România, există un deficit de un mi­lion de locuinţe, dar programul Prima Casă nu stimulează construcţiile noi, a­preciază preşedintele patronatului din industria cimentului, Mihai Rohan. Po­tenţialii clienţi pentru locuinţe noi deja construite aşteaptă deblocarea creditării şi o scădere a preţurilor de vânzare, care va fi anul viitor de 5%-10%, estimează Ro­han. „Este ca jocul de-a şoarecele şi pisica. Fiecare aşteaptă ca celălalt să cedeze nervos. Populaţia aşteaptă ca dezvoltatorii să mai scadă preţurile, dezvoltatorii aşteaptă ca populaţia să ia creditele.“ Pre­ţul construcţiilor în Bucureşti, adaugă Rohan, poate varia de la 800 la 2.000 de euro/mp, în funcţie de amplasament. Ig­norând preţul terenului, o clădire bună se poate construi cu 600-700 euro/mp sau, cu alte finisaje, chiar la 400 euro/mp.

Preţul energiei, în bătaia vântului

215-52900-02_turbinaeoliana_23_cmica.jpgPreţul electricităţii nu va creşte în acest an, ca urmare a punerii în funcţiune a unor turbine eoliene cu capacitate de 200-400 MW, susţine Dan Preotescu, di­rector de planificare la Transelectrica, făcând trimitere la proiecte ale CEZ şi Enel. Peste câţiva ani, însă, când vor fi instalate turbine de 1.500-2.000 MW, efectul investiţiilor s-ar putea simţi în preţul final.

La ce visează românul în criză

România şi Grecia au cele mai ridicate procentaje, 52% şi respectiv 60%, ale ce­lor care ar dori să-şi deschidă propria afacere, semnalează un sondaj Eurobarometru. Motivele pentru care restul românilor preferă statutul de angajat sunt: veniturile fixe sunt mai sigure (45%), lipsa fondurilor necesare deschiderii unei afaceri (32%), stabilitatea locului de muncă (20%).

DECLARAŢIA SĂPTĂMÂNII

215-52902-02_nourielroubini_23_photodeclaratie.jpgNu aş recomanda tuturor statelor să treacă la reduceri salariale. Aceasta ar putea prelungi recesiunea.
Nouriel Roubini, profesor, Stern School of Business, New York

215-52901-02_bani_23_cfotograma.jpg1% este plafonul stabilit de Guvern pentru comisionul plătit la rambursarea anticipată a creditelor cu dobândă fixă. Pentru cele cu dobândă variabilă, comisionul este zero.